Consiliul Județean Hunedoara vrea să facă o mocăniță la Petrila. Din vechea exploatare minieră, de la care nu se mai extrage cărbune din 2015, au rămas niște clădiri declarate istorice.
Pentru amplasamentul de la Mina Petrila există un proiect întocmit de o asociație, informează Gazeta de Hunedoara. Proiectul, care are și susținere Ministerului Energiei, va fi prezentat, din nou, săptămâna viitoare la Bruxelles. Un fel de mocăniță ar putea lega Lonea, Petrila și partea vestică a municipiului Petroșani.
”Foarte important este că Petrila este la a doua prezentare la Bruxelles și fără de lipsă de modestie este meritul Ministerului Energiei să vedem astăzi Planeta Petrila la Bruxelles și Bruxelles-ul la Petrila Sunt multe destinații date și clădirilor și zonei în general. Un proiect mai larg de ansamblu, al zonei Lonea Petrila, cuplat cu partea vestică a Petroșaniului, triajul… O linie de mocăniță, da. Sunt multe lucruri, sunt idei foarte bune se vede că cei care le-au conceput se pricep la așa ceva”, a declarat Mihael Melczer, consilier al ministrului Energiei.
CJ poate cumpăra terenul pentru o mocăniță la Petrila
Consiliul Județean Hunedoara ar putea cumpăra perimetrul Petrila, contra a peste 2 milioane de lei. Dacă forul județean nu este de acord cu proiectul de regenerare urbană, în calitate de proprietar, îl poate respinge.
”Dacă sunt sumele disponibile și se face această achiziție, foarte bine. Mi-aș dori totuși ca banii respectivi să se întoarcă la administrația locală Petrila prin impozitele și taxele locale neplătite de cei de la închideri de mine astfel încât banii să fie folosiți pentru reabilitarea zonei respective”, a completat consilierul ministrului Energiei.
Primarul din Petrila spuen că forul județean poate deveni partener în acest proiect. ”Va mai rămâne și poate să intre în parteneriat Consiliul Județean din punctul meu de vedere. Proiectul este unul foarte bun și cred că ar putea fi implementat cu proprietar Consiliul Județean”, afirmă Jurca.
Oficialii comisiei europene au fost la Petrila și li s-a explicat conținutul proiectului de regenerare urbană, care are nevoie de finanțare europeană. Proiectul, bine primit de Comisia Europeană, ar putea fi modificat, completat sau amânat în funcție de perspectivele celui care va deveni noul proprietar al fostului perimetru minier.