Pentru prima dată în ultimii o sută de ani, mocăniţa de pe Valea Hârtibaciului va porni sâmbătă din Gara Cornăţel, cu o locomotivă cu abur din Anglia, după ce CFR SA a ignorat solicitările Asociaţiei Prietenii Mocăniţei din Sibiu de a le fi închiriată una dintre locomotivele vechi cu abur disponibile, ce stau să ruginească în aer liber.
Pentru prima dată în ultimii o sută de ani, mocăniţa de pe Valea Hârtibaciului va porni sâmbătă din Gara Cornăţel, cu o locomotivă cu abur din Anglia, vedeta acestui weekend pentru turiştii care doresc să trăiască o experienţă inedită, potrivit oradesibiu.ro.
Britanicii au împrumutat o locomotivă cu abur de-ale lor, iar ale noastre stau în depoul CFR.
Adusă din Marea Britanie cu TIR-ul, locomotiva englezească a ajuns la Sibiu, pentru că cei de la CFR nu le-au pus la dispoziţie celor de la Asociaţia Prietenii Mocăniţei, una dintre locomotivele cu abur care sunt în muzeul din Depoul CFR.
“Lumea se întreabă de ce aducem tocmai din Anglia şi nu le folosim pe ale noastre. De trei ani am hârtie la Ministerul Transporturilor să ne dea (o locomotivă din Depou n.r.), nu numai că nu am primit niciun răspuns, deşi revenim în fiecare an la ei, nu am primit nici măcar număr de înregistrare. Preferă să le lase să ruginească. (…) Fără presiune publică nu o să se mişte ceva. Este imposibil de la noi (să aducem locomotivă n.r.). Noi, anii trecuţi, am tot luat din România, acum au venit prietenii noştri englezi şi au spus: vă dăm noi, dacă ai voştri nu vi le dau pe acelea care au circulat”, a explicat pentru Ora de Sibiu, Mihai Blotor, cel care a pus pe şine mocăniţa de pe Valea Hârtibaciului.
Zilele Mocăniţei sâmbătă şi duminică. 25 de lei cel mai ieftin bilet

Cine doreşte să călătorească cu mocăniţa în weekend, trebuie să îşi facă rezervare, pe site-ul https://sibiuagnitarailway.com/produs/bilet-zilele-mocanitei/. Preţul biletelor este cuprins între 25 şi 45 de lei.
Calea ferată îngustă Sibiu-Agnita este de fapt doar jumătate din fosta linie care unea Sighișoara de Sibiu, prin Agnita. Construită între anii 1895-1910, Mocănița a circulat pe întreaga sa lungime până în anul 1965, când sectorul Sighișoara-Agnita se desființează, în 2001 închizându-se și restul liniei. În anul 2007 începe proiectul de restaurare.
Dedicarea, devotamentul și entuziasmul neîncetat al voluntarilor Mocăniței au ajuns în 2020 până la urechile Alteței Sale Regale Prințul Charles, moștenitorul tronului britanic, care, într-o scrisoare adresată voluntarilor Asociației Prietenii Mocăniței, își exprimă admirația pentru munca depusă și ne felicită pentru eforturile eroice.