luni, aprilie 15, 2024
spot_img

VIDEO Mocănița de pe Valea Arieșului și-a reluat circulația. Cât costă biletele

Mocănița de pe Valea Arieșului și-a reluat circulația, încă de la începutul lunii august, iar sutele de turiști care au ajuns în Munții Apuseni nu au ratat această experiență feroviară.

Mocănița de pe Valea Arieșului
FOTO Facebook Mocanita Apusenilor

Trenul de cale ferată cu ecartament mic circulă între localitățile Lunca Arieșului și Sălciua, pe o distanță de 10 kilometri. Planurile celor care au repus pe șine trenulețul sunt de a extinde traseul prin munți până în orașul Baia de Arieș, informează Ziarul Unirea.

Plecările au loc zilnic, din halta Lunca Arieşului, la orele 10.00, 13.00 şi 16.00. După 9 septembrie, când va începe şcoala, cursele turistice vor fi făcute doar în weekend sau la cererea turiştilor. Preţul unui bilet pentru adulţi este de 28 de lei, iar pentru copii – 18 lei. Copiii cu vârsta de până al 6 ani beneficiază de gratuitate. Traseul cuprinde şi celebrul tunel dintre Lunca Arieşului şi Poşaga.

Mocănița de pe Valea Arieșului are două vagoane

Se circulă cu un trenuleţ Diesel cu două vagoane care au o capacitate de 64 de locuri. Locomotiva care tractează cele două vagoane este una de mici dimensiuni, produsă în Germania, în anul 1964.

Calea ferată îngustă traversa o parte din Munţii Apuseni pe Valea Arieşului, în lungime de 94 de kilometri, între oraşele Turda şi Abrud. Timp de 86 de ani a reprezentat principala cale de transport pentru marfă şi călători în zonă.

Ea a fost desfiinţată în anul 1998 din motive de rentabilitate economică, punând punct unui simbol al Ţării Moţilor. Mocăniţa s-a dat în funcţiune oficial la data de 20 iunie 1912. Linia îngustă avea 27 de staţii.

Până în anii 70, trenul era acţionat cu locomotive pe aburi. Evoluţia tehnologică a adus şi pentru moţi trenuri moderne, echivalentul la scară mai mică al celor care circulau pe liniile normale. Acestea au fost ultimele trenuri care au circulat pe Valea Arieşului.

IN THE SPOTLIGHT

ARIC susține de 25 de ani rolul inginerilor consultanți

  Asociație profesională nonguvernamentală, apolitică și nonprofit, Asociația Română a Inginerilor Consultanți (ARIC), grupează companii și specialiști din domeniul proiectării și consultanței inginerești. Înființată în anul...

Ultimele Articole