Zilele Feroviare 2023, eveniment desfășurat în zilele de 17 şi 18 octombrie la București, a fost prilejul cu care au fost prezentate soluții de mobilitate urbană la Oradea, Cluj-Napoca, Brașov și București. Reprezentanții companiilor de transport local, producători de material rulant și mediul academic și-au expus soluțiile pentru îmbunătățirea mobilității persoanelor în marile aglomerări urbane, dar și în transportul pe distanțe mari.
Bucureștiul este un mare oraș, iar provocările de mobilitate sunt pe măsură. Gradul de uzură al infrastructurii are influențe negative asupra siguranţei circulaţiei, mediului înconjurător (generare de zgomote şi vibraţii), vitezei comerciale, confortului călătorilor, atractivităţii şi încasărilor, materialului rulant, aspectului tramei stradale, precum și traficului general.
În acest context, Marius Andrei, șeful departamentului tehnic al Societății de Transport București, a amintit faptul că STB SA a elaborat Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) pentru modernizarea a 48,5 km infrastructura de transport urban pe șine. Această modernizare a infrastructurii de linii de tramvai implică 16 proiecte și include: calea de rulare, rețeaua de contact, substațiile electrice de tracțiune, precum și peroanele stațiilor de tramvai. Toate cele 16 loturi au fost scoase la licitație de Primăria Capitalei, iar pe multe dintre ele s-au și semnat contractele cu constructorii.
La rândul său, prezentarea lui Daniel Doman, șeful Departamentului Întreținere și Reparații Infrastructură de la STB, a atras atenția asupra faptului că tehnologiile de acționare automată a macazurilor și de telecomandă ale substațiilor au evoluat foarte mult, iar cele existente sunt depășite, nemaifabricându-se piese de schimb și subansamble, fiind astfel imposibilă repararea acestora. În acest context, STB și PMB intenționează să lanseze într-o prima fază achiziția a 95 de macazuri cu sistem de acționare automată de ultima generație. În altă ordine de idei, odată cu modernizarea celor aproape 50 km cale dublă lansați în licitații pentru reabilitare de către Primărie, în cadrul cărora se vor moderniza și celalate substații, se impune achiziția unui sistem de telecomandă performant, cu automate programabile și calculatoare de proces industriale care să cuprindă toate substațiile din București.
În ceea ce privește materialul rulant, cea mai mare realizare este achiziția a 100 de tramvaie de la Astra Vagoane Călători Arad.
Consultare publică pentru achiziția de tramvaie noi în București
De asemenea, Primăria Municipiului București în colaborare cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov (TPBI) a lansat o consultare publică de piață pentru cumpărarea a 250 de tramvaie în vederea elaborării studiului de oportunitate necesar obținerii surselor de finanțare. Astfel, au fost publicate cerințele tehnice și comerciale pentru 100 de tramvaie noi din gama de 36 m, 50 de tramvaie noi din gama de 45 m și 100 de tramvaie din gama de 27 m, dintre care 10 tramvaie cu posturi de conducere la ambele capete (bidirecționale).
Totodată, reprezenntanții STB prezenți la Zilele Feroviare 2023 au vorbit și despre proiectele implementate în domeniul digitalizării serviciilor. Dintre acestea, menționăm diversificarea modalităților de plată a titlurilor de călătorie (pe site, prin aplicația YouthTB, SMS, 24PAY, card bancar la validatoarele din vehicule), aplicația mobilă pentru planificarea călătoriei cu mijloacele de transport public (InfoTB) și integrarea tarifară cu operatori metropolitani de suprafață (STV, STCM, Ecotrans), cu Metrorex și cu operatorii feroviari prin biletul unic București-Otopeni.
Soluții de mobilitate urbană la Oradea, prin digitalizare și tram-train
Despre digitalizare a vorbit și Adrian Revnic, directorul general al Oradea Transport Local. Trebuie menționat faptul că managementul flotei și sistemul de informare a călătorilor au fost introduse în Oradea în 2008 (al doilea în țară), iar sistemul de E-Ticketing în 2012 (primul în țară).
Sistemul de management al flotei permite crearea (desenarea) și editarea rutelor, gestionarea parametrilor vehiculului, planificarea vehiculelor în schimburi și grafice, situații despre flotă, analiza și evaluarea activității șoferilor, timpul estimat de călătorie între stații, mesaje de informare, reparații periodice, consumabile, combustibil etc. De asemenea, se asigură și managementul traficului în timp real: reprezentarea generală a flotei pe o hartă geografică, afișarea liniilor și a flotei pe o hartă liniară, respectarea graficelor, rapoarte de trafic, reprogramarea vehiculelor între rute, comunicare bidirecțională cu șoferii. Nu în ultimul rând, se pot face analiza activității zilnice a vehiculului, respectarea graficului, urmărirea flotei, orele de oprire, ora sosirii în stații, evidența consumului de combustibil, consumul de materiale, evidența reparațiilor periodice, evidența inspecției tehnice, timpul de lucru a șoferilor etc.
Este de menționat introducerea la Oradea a aplicației de ultimă generație Account Based Ticketing (ABT), care asociază un cont de utilizator virtual fiecărui pasager. Principalele beneficii sunt că simplifică alegerea produselor (produse personalizabile, flexibilitate, Pay-As-You-Go) și integrarea cu alte sisteme (city card, parcare etc.). La un cont de utilizator pot fi asociate mai multe „token”-uri (card mifare, card bancar, dispozitiv mobil) și aplicația permite extinderea cu ușurință a rețelei de revânzători.
După ce utilizatorul își creează un cont și asociază cardul de transport cu contul, poate să încarce cardul cu bilete de călătorie în aplicație, plătind online cu un card bancar. Un utilizator poate gestiona mai multe carduri de călătorie într-un cont și poate reîncărca cardul corespunzător, fie că este vorba despre încărcarea portofelului electronic, achiziționarea de noi abonamente sau reînnoirea celor existente.
După finalizarea diferitelor operațiuni (cumpărare, validare, verificare), utilizatorul are posibilitatea de a vizualiza istoricul detaliat al tranzacțiilor. Utilizatorii care au dreptul la reduceri pot încărca, de asemenea, un document de calificare din aplicație și pot solicita crearea unui profil subvenționat. După aprobarea unui astfel de profil, utilizatorii pot achiziționa/ aplica pentru un abonament cu preț redus sau chiar gratuit, direct din aplicație. De asemenea, angajatorii care au un contract cu OTL pot gestiona produsele angajaților lor direct din aplicația mobilă sau web.
Adrian Revnic a mai menționat și detalii despre proiectul de introducere a tram train-ului, pe care Club Feroviar l-a prezentat pe larg anterior.
Cluj-Napoca are un parc de 28 de tramvaie moderne
Cât privește Clujul, Sebatian Dan, expert la Compania de Transport Public, a susținut prezentarea cu titlul ”Investiții și acțiuni pentru creșterea atractivității tramvaielor în ultimii 20 de ani”.
El a arătat că după 25 de ani de exploatare, deficiențele acumulate an de an, cu efecte distrugătoare asupra materialului rulant, a zonei liniei, a drumurilor și podurilor străbătute provocau întreruperi în circulație pentru reabilitare, deraieri și alte deranjamente în circulația tramvaielor. De aceea, au fost montate șine cu canal sudate aluminotermic, montate pe traverse metalice înglobate în dală continuă de beton armat turnat monolit. Infrastructura căii de rulare a fost individualizată și protejată față de elementele sistemului rutier adiacent (diafragme de beton și drenuri longitudinale). De asemenea, s-a realizat deconectarea mecanică și electrică a șinelor față de sistemul rutier, prin trei niveluri de amortizare a zgomotelor și vibrațiilor.
În paralel s-a trecut la înlocuirea completă a garniturilor vechi cu vagoane noi de tip Astra Imperio, cu o capacitate de transport de 300 de persoane, rampă pentru accesul cărucioarelor rulante, podea joasă, aer condiționat, sistem de supraveghere video, sistem de informare a călătorilor.
În prezent, flota de tramvaie a orașului Cluj-Napoca include patru vagoane Pesa Swing din 2012 și 24 de garnituri Astra Imperio din 2020.
Brașovul vrea mobilitate urbană ”la înălțime”, dar și pe șine
În fine, o soluție mai puțin uzitată, cel puțin în România, de mobilitate urbană a fost prezentată de Christian Macedonschi, director în cadrul Asociației Smart City Brașov.
Este vorba de transportul pe cablu între anumite zone ale orașului de la poalele Tâmpei. Evaluările ciclului de viață arată că telecabina urbană este cea mai ecologică soluție de mobilitate urbană, a spus el. Telefericul urban promovează decarbonizarea orașelor, prin faptul că acest mod de transport nu are emisii în timpul funcționării și are cea mai mare eficiență energetică și impact redus asupra mediului. De asemenea, o astfel de soluție permite conservarea spațiilor deschise și a mediului construit.
În afară de această soluție mai puțin obișnuită, în centrul țării se pregătește și trenul metropolitan Brașov, proiect care va include nouă rute de transport în județ, dar și în afara lui. În momentul de față, se face planul investițional pentru trenul metropolitan al Brașovului cu ajutorul JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions) a BEI, pentru introducerea traseelor si achiziția de material rulant. Cele nouă trasee propuse sunt următoarele:
T1. Brașov – Dârste – Timișu de Jos – Timișu de Sus – Predeal (Magistrala CF 300; aprox. 26 km)
T2. Brașov – Bartolomeu – Cristian – Râșnov – Zărnești (Linia CF 203; aprox. 27 km)
T3. Brașov – Bartolomeu – Ghimbav – Codlea (Magistrala CF 200; aprox. 14 km)
T4. Brașov – Bartolomeu – Stupini – Bod – Feldioara – Rotbav (Magistrala CF 300; aprox. 24 km)
T5. Brașov – Hărman – Prejmer – Chichiș – Ozun – Sfântu Gheorghe (Magistrala CF 400; aprox. 32 km)
T6. Brașov – Hărman – Budila – Teliu – Întorsura Buzăului (Linia CF 403; aprox. 43 km)
T7. Brașov – Bartolomeu – Ghimbav – Aeroport Internațional Brașov (Ghimbav) – Bod (aprox. 12 km)
T8. (Brașov -) Râșnov – Tohanu Nou – Bran (11 km.)
T9. (Brașov -) Bod – Hărman / Prejmer – Dârste (22 km.).
În cadrul celor două paneluri de la Sesiunea de Infrastructură din cadrul evenimentului Zilele Feroviare 2023 au mai fost și alte prezentări interesante, pe care le puteți consulta mai jos:
231018-AndrasEkes-Mob_UrbanRailAttractiveness-final2 Arnautu-MCA_AFER_final Belin-BOZANKAYA – 17.10.2023-Romania Buciuman-Sisteme inteligente – prez Caramelea-MCC_AFER_final doman-modernizare infrastructurii transportului electric Macedonschi-Transport Urban si Periurban Marius-AndreiConferinta Zilele Feroviare Bucuresti 2023 STB SA Prezentare CTP Club Feroviar 2023 Sava-Chiser-Prezentare Zilele Feroviare