FOTO VIDEO Mitingul ceferiștilor, pe o ploaie câinească. Sindicaliștii vor salarii mai mari și automotoare noi

11 aprilie 2019

Câteva sute de angajați din sistemul feroviar participă joi la mitingul ceferiștilor, în fața Ministerului Transporturilor, pe o ploaie câinească. Înarmați cu pancarte și vuvuzele, ceferiștii cer majorarea salariilor cu 50%, adoptarea statutului feroviarului și cumpărarea de automotoare noi.

Adrian Bărbulescu

Mitingul ceferiștilor are loc în contextul în care în perioada următoare va începe negocierea noului contract colectiiv de muncă.

Liderul sindical Rodrigo Maxim a declarat că angajaţii din sistemul feroviar cer majorarea salariilor cu 50%, investiţii în materialul rulant şi solicită ca CFR Călători să nu mai anuleze niciun tren. “Ne trebuie o majorare salarială de 50% din salariul de bază, pentru că vrem respect pentru ceferiști. La ora actuală jumătate din ceferiști sunt la salariul minim brut pe economie, sunt calificaţi, nu se poate să aibă salariul de necalificat şi cealaltă parte au salariile de bază brute până în salariul de necalificat din construcţii, de 3.000 de lei. Este inadmisibil ca ceferiștii care, nu cu mult timp în urmă, aveau salarii mai mari decât doctorii, mai mari decât cei din învăţământ, mai mari decât cei din construcţii, deci aveau printre cele mai mai salarii să ajungă acum la salarii de necalificaţi”, a spus Rodrigo Maxim.

El a precizat că angajaţii din sistemul feroviar de stat solicită investiţii în materialul rulant, cumpărarea în termen cât mai scurt a 80 de rame electrice şi includerea înainte de aprobarea bugetele de venituri şi cheltuieli a majorărilor de venituri ale angajaţilor. “Rolul mitingului nostru este urgentarea aprobării bugetelor de venituri şi cheltuieli ale unităţilor feroviare care să cuprindă şi creşterile salariale, pentru că urmează negocierile contractelor colective şi în ultima zi de negociere ale contractelor colective, dacă nu se vor regăsi creşterile salariale, va fi grevă generală”, a mai spus liderul sindical.

Revendicarea referitoare la cumpărarea de rame electrice pare a fi deja rezolvată, din moment ce Autoritatea pentru Reformă Feroviară tocmai ce a anunțat că a lansat licitația pentru achiziția a 40 de astfel de rame, cu fonduri europene. Ulterior, urmează să mai fie lansată o altă licitație, pentru achiziționarea unui nou lot de 40 de automotoare electrice regionale.

Statutul feroviarului, cerut la mitingul ceferiștilor

O altă revendicare a salariaților din sistemul feroviar de stat vizează adoptarea cât mai urgentă a Statutului personalului feroviar. Negocierile pe această temă au fost reluate în urmă cu două zile în Comisia de Muncă și Protecție Socială a Camerei Deputaților.

”Au fost reluate discuțiile pe anumite articole rămase în divergență de săptămâna trecută, articole vizând coeficienții de ierarhizare în funcție de nivelul de studii și pregătire. Nici de data aceasta nu a fost găsită o soluție de compromis între reprezentanții sindicatelor și membrii Comisiei de Muncă, a fost dat un termen de o săptămână pentru ca reprezentanții sindicatelor să transmită un punct de vedere comun (până luni), sub semnătura președinților organizațiilor sindicale”, a informat Federația Mecanicilor de Locomotivă. Principala problemă asupra căreia părțile nu au căzut de acord vizează articolele care se refereau la reducerea vârstei standard de pensionare pentru angajații cu atribuții în siguranța circulației.

Miercuri, reprezentanții Alianței Federațiilor Tehnice Feroviare s-au întâlnit cu ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc. ”Ministrul Transporturilor a afirmat că susține doleanțele celor două organizații cu privire la prevederile din proiectul Statutului personalului feroviar și, de asemenea, că susține investițiile în infrastructura feroviară și în material rulant”, a declarat Iulian Măntescu, președintele Federației Mecanicilor de Locomotivă.

La mitingul ceferiștilor, parcarea din fața Ministerului Transporturilor era împânzită de autospeciale ale Jandarmeriei.