sâmbătă, aprilie 13, 2024
spot_img

FOTO-VIDEO. Mitingul ceferiștilor din Piața Victoriei. Aplicarea Statutului, în pericol

Câteva mii de silvicultori și câteva zeci de feroviari. Așa se poate caracteriza succint mitingul ceferiștilor din Piața Victoriei din Capitală, care a avut loc miercuri, pe o vreme câinească. Cu acest prilej, președintele Federației Transportatorilor Feroviari din România, Rodrigo Maxim, a tras un semnal de alarmă adresat Guvernului României, prin care atrage atenția asupra fatului că aplicarea Statutului personalului feroviar este în pericol.

Pe Facebook, mulți ceferiști s-au arătat bătăioși și au promis că ies în stradă, la primul miting al feroviarilor din acest an. În Piața Victoriei au apărut însă doar câteva zeci. Ce-i drept, extrem de vocali și hotărâți în a-și apăra drepturile. Printre ei se afla și Iulian Alexe, mecanicul de locomotivă (acum pensionar) care a condus primul tren cu călători spre Aeroportul Henri Coandă, la primele ore ale zilei de 13 decembrie 2020.

Mitingul ceferiștilor din Piața Victoriei, în susținerea sindicaliștilor din silvicultură

Oricum, mitingul era organizat de Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva, iar ceferiștii lui Rodrigo Maxim au venit în susținerea acestora, dar și a revendicărilor proprii.

Acestea din urmă sunt legate, în principal, de aplicarea Legii 195/2020 privind Statutul personalului feroviar. Pe 8 decembrie 2022, Club Feroviar a dezvăluit că Guvernul a prorogat, pe șest, articolele din Statut care se refereau la pensionarea anticipată a personalului feroviar cu atribuții în siguranța circulației.

Celelalte prevederi, legate de salarizare, ar urma să intre în vigoare la data de 1 iulie 2023, deoarece până atunci sunt valabile Contractele Colective de Muncă la societățile feroviare de stat. Ei bine, și aplicarea acestor prevederi se află sub un mare semn de întrebare.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Guvernul nu dă compensația reală, pierderile CFR Călători se adâncesc, Statutul nu poate fi aplicat

Această concluzie a rezultat în urma discuțiilor din Adunarea Generală a Federației Transportatorilor Feroviari din România, care a avut loc miercuri dimineață, chiar înainte de mitingul din Piața Victoriei. Concret, Guvernul nu a acordat integral compensația pe 2023 către SNTFC CFR Călători SA, fapt ce va produce la nivelul operatorului feroviar de stat pierderi mai mari ca în 2022. În atari condiții, societatea de stat intră sub incidența art. 63 (7) din legea Bugetului de stat pe anul 2023: ”Operatorii economic prevăzuți la alin (1) care în anul 2022 au înregistrat pierderi și/sau plăți restante, după caz, pot prevedea în bugetul de venituri și chletuieli al anului 2023 majorarea cheltuielilor de naturp salarială față de nivelul programat în ultimul buget de venituri și cheltuieli aprobat conform prevederilor legale, cu condiția reducerii pierderilor și/sau a plăților restante realizate în anul precedent, după caz”.

Or, în condițiile în care SNTFC CFR Călători nu-și primește integral compensația cuvenită de la bugetul statului, nici poveste de reducerea pierderilor, ci, dimpotrivă, se poate ajunge la o mărire a acestora.

Articolele prorogate ar trebui modificate sau pur și simplu aplicate?

În petiția pe care au înregistrat-o la Guvernul României și care este adresată premierului Niculae Ciucă și miniștrilor Sorin Grindeanu (Transporturi), Adrian Câciu (Finanțe) și Marius Budăi (Muncă și Solidaritate Socială), sindicaliștii conduși de Rodrigo Maxim semnalează și disfuncționalitățile care au apărut în interpretarea articolelor 34 și 35 din Legea 195/2020 privind Statutul personalului feroviar.

Adică acelea a căror aplicare a fost prorogată până la data de 1 ianuarie 2024. FSTR cere constituirea unui grup de lucru în scopul analizării dispozițiilor celor două articole și a elaborării actului normativ cu metodologia necesară aplicării întocmai a dispozițiilor celor două articole. Pe de altă parte, oficialii Ministerului Transporturilor sunt de părere că acest grup de lucru ar trebui să analizeze eventuala modificare a dispozițiilor celor două articole prorogate. În adresele sale oficiale, și Ministerul Muncii și Solidarități Sociale face referire la același lucru.

Prima ieșire în stradă din 2023 a ceferiștilor. Anul trecut au fost zeci de mitinguri

Aceasta este prima mișcare de protest a sindicatelor de la calea ferată în anul 2023.

Anul trecut, Federația Transportatorilor Feroviari din România a organizat zeci de mitinguri de protest, atât la Ministerul Transporturilor, cât și la Guvernul României, în Piața Victoriei, care au fost prezentate pe larg de fiecare dată de către Club Feroviar. Acțiunile de protest au vizat aplicarea Statutului personalului feroviar, finanțarea la un nivel corespunzător a sistemului feroviar de stat și cumpărarea de material rulant nou cu fonduri europene.

”Și în statutul de la silvicultură, și în cel de la personalul feroviar este prevăzută ieșirea la pensie cu cinci ani mai devreme, ținând cont de faptul că li s-au furat grupele în anul 2001 la majoritatea feroviarilor, deși condițiile de muncă s-au înrăutățit. În loc să fie trecuți la condiții de muncă speciale, li s-au furat grupele, că ei acum ieșeau cu cinci ani mai devreme fără să se roage de nimeni, pe dreptul lor. Mai mult decât atât, acum li se fură și spitalele CFR. După ce că sunt bolnavi, cei care mai au cinci ani până la pensie nu mai au unde să facă nici vizita medicală sau testul psihologic. A avut CFR și hoteluri, și creșe, și spitale, și de toate. Le-au luat toate drepturile. Urmează să-i distrugă. Același lucru urmează și la silvicultură”, a spus Rodrigo Maxim.

IN THE SPOTLIGHT

ARIC susține de 25 de ani rolul inginerilor consultanți

  Asociație profesională nonguvernamentală, apolitică și nonprofit, Asociația Română a Inginerilor Consultanți (ARIC), grupează companii și specialiști din domeniul proiectării și consultanței inginerești. Înființată în anul...

Ultimele Articole