spot_img
sâmbătă, octombrie 1, 2022
spot_img

Sebastian Vlădescu se declară nevinovat în Dosarul Mită la CFR de la Swietelsky și Wiebe

Cu prilejul termenului care a avut loc joi la Înalta Curte de Casație și Justiție în Dosarul Mită la CFR, fostul ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu s-a declarat nevinovat și a încercat să decredibilizeze martorii denunțători. Șpaga este legată de modernizarea tronsonului Fetești-Constanța de pe Magistrala 800.

Astfel, joi, instanța l-a audiat preț de mai multe ore pe Sebastian Vlădescu, care a vorbit degajat despre fiecare dintre acuzațiile aduse de procurorii DNA, dar și despre interacțiunile sale cu cei doi denunțători în dosar, avocatul Doru Boștină și analistul Florin Hozoc, relatează site-ul Știri pe Surse.

Despre aceștia din urmă, Sebastian Vlădescu a arătat că ambii ar fi condamnați penal, unul în România și celălalt în Cipru, sugerând astfel o lipsă de credibilitate a acestora. Florin Hozoc este cel care ar fi gestionat contabil sumele uriașe de bani ce ar fi reprezentat pretinsele șpăgi oferite de consorțiul Swietelesky-Wiebe oficialilor români, iar Doru Boștină ar fi cunoscut în detaliu dedesubturile acestei afaceri judiciare.

„Privind cei doi infractori denunțători: folosesc expresia pentru că DNA nu a precizat niciodată, deși cred ca ar fi trebuit, că cele două persoane sunt amândouă condamnate penal. Boștină – în România în două dosare și Hozoc – în Cipru pentru o faptă financiară pe care a rezolvat-o conform spuselor lui după ce a fost încătușat, printr-un acord și plătind suma de 500.000 de lei”, a spus Vlădescu în fața instanței.

Dosarul Mită la CFR. Fostul ministru al Finanțelor susține că n-a avut nicio legătură cu Swietelsky

Sebastian Vlădescu a susținut sus și tare că nu a avut nicio legătură cu oficialii consorțiului Swietelsky-Wiebe, care a realizat modernizarea tronsonului feroviar Fetești-Constanța.

„Nu am discutat niciodată cu Boștină despre firma Swietelski despre plăți către aceasta, despre comisioane cuvenite mie în mod direct sau prin intermediari sau despre plăți ce ar fi trebuit făcute către firme conectate cu mine si nici măcar el în declarația sa nu spune așa ceva”, a spus fostul ministru.

El și-a continuat încercarea de dezvinovățire și de a arunca vina pentru șpagă în curtea altor persoane, publice sau nu: „Nu există nicio declarație a celor de la Swietelsky sau a oricărei alte persoane, mai puțin Boștină, dar mie îmi este pusă în cârcă această faptă. (…) Atrag atenția că inclusiv în rechizitoriu există dovada că angajarea finanțării suplimentare nu a dus la plata facturilor către Swietelsky. Contractul de credit cu banca finanțatoare a fost semnat la sfârșitul lui 2007, când eu nu mai eram ministrul Finanțelor de câteva luni, iar în anul 2008 au început problemele cu plățile. Faptul că angajezi un credit nu garantează și nu va garanta vreodată că alocația bugetară va asigura trageri din creditele respective. DNA spune că eu am agreat cândva undeva ceva cu cineva cu care nu aveam nicio relație. În cazul acesta nu m-a contactat nimeni de la Swietelsky privind prezumtiva înțelegere. Nici Costea, nici Mititelu, nici Hozoc. Nici Boștină nu a întreprins în anii 2005, 2006, 2007 vreo acțiune de acest gen. Care sa ducă la plata directa sau indirectă a vreunei sume către mine”.

Sebastian Vlădescu și cumnatul lui Mircea Geoană, trimiși în judecată în Dosarul Mită la CFR

În noiembrie 2019, DNA anunţa trimiterea în judecată a fostului ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, în stare de libertate, pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Dosarul vizează plata lucrărilor executate de austriecii de la Swietelsky la un tronson din Magistrala 800 de cale ferată Bucureşti-Constanţa.

De asemenea, au fost trimişi în judecată fostul deputat PDL Cristian Boureanu, fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor, Constantin Dascălu, Mircea Ionuţ Costea (cumnatul lui Mircea Geoană), fost angajat în cadrul Ministerului Finanţelor, dar şi administratorul companiei Swietelsky.

Dosarul are ca obiect infracțiuni de corupție derulate pe durata a 12 ani, în perioada 2005 – 2017 în legătură cu derularea contractelor de lucrări de reabilitare a M800. Anchetatorii de la DNA arată că probele dovedesc că în anul 2005, reprezentanții companiei austriece Swietelsky ar fi convenit cu cumnatul lui Mircea Geoană, Mircea Ionuț Costea, Mihaela Mititelu, o persoană apropiată de conducerea CNCFR, și Sebastian Vlădescu, ministrul de Finanțe, să le plătească un comision de 3,5% din sumele încasate de la statul român.

Tot ce aveau de făcut oficialii români pentru pretinsele milioane de euro promise de angajatul companiei austriece era să se asigure că statul român livrează prioritar și mai ales, fără întârzieri, sumele aferente contractului cu Swietelsky.

Ultimele Articole