Ministrul Transporturilor va participa la Conferinta de Infrastructura de la Alba Iulia

Ministrul Transporturilor, Lucian Sova, si-a anuntat participarea la conferinta „Dezvoltarea pietelor feroviare in Europa Centrala si de Sud-Est pentru 2030 si dupa”, care va avea loc in zilele de 14 si 15 martie. Aflat la a XIII-a editie si organizat de Club Feroviar, cu sprijinul AIF, evenimentul deschide seria Conferintelor Club Feroviar de anul acesta.

Conferinta de la Alba Iulia reuneste administratori de infrastructura, constructori din piata de profil internationala si regionala, integratori de proiecte si companii de inginerie si proiectare, alaturi de reprezentanti ai sectorului public.

Conferinta de la Alba Iulia va fi structurata pe durata a doua zile.

In prima zi, cele 3 paneluri de dezbateri  vor aborda subiecte cheie, precum construirea unui sistem feroviar unitar, competitiv si integrat, dar si provocari si oportunitati pentru calea ferata in era digitala.

De asemenea participantii vor afla noutati despre proiectele desfasurate de catre CFR SA pe Coridorul IV, ramura nordica.

Dialogul direct cu CFR SA si constructorii antrenati in proiecte este un alt atuu semnificativ al evenimentului de la Alba Iulia.

Mentenanta predictiva, pregatirea proiectelor pentru bugetul UE post 2020, lansarea lucrarilor pe celelalte tronsoane ale Coridorului IV Feroviar, inovatii in tehnologia pentru mentenanta infrastructurii sau instalarea ERTMS Nivel 2 (provocari si beneficii) se numara, de asemenea, printre subiectele abordate in prima zi.

In cea de-a doua zi a forumului, vor avea loc vizite tehnice la santierele de pe Coridorul IV, unde au loc lucrarile pentru modernizarea infrastructurii, executate de catre companiile  Alstom, FCC, Astaldi, Arcada, Aktor, Swietelsky, Strabag.

Astfel, vor fi vizitate santierele ce cuprind substatia de tractiune de la Sibot, Tunelul Danes ( 969 metri, cel mai lung tunel feroviar construit in Romania cu fonduri europene), Tunelul Sighisoara, Podul Arc si statia Vintu de Jos.

Toate aceste santiere de constructii sunt situate pe tronsonul Simeria – Coslariu – Sighisoara, parte a Coridorului IV, ramura nordica, unde CFR SA deruleaza proiecte de 982 milioane euro.

Lucrarile de reabilitare si modernizare a Coridorului IV, pe sectiunea Arad – Simeria se ridica la o valoare de aproximativ doua miliarde de euro.

Important de mentionat este ca in curand CFR SA va anunta castigatorul pentru reabilitarea unui alt tronson semnificativ de pe Coridorul IV, Brasov – Sighisoara, cu subsectiunile Brasov – Apata si Cata – Sighisoara. Lucrarile se ridica la o valoare de 3,19 miliarde lei fara TVA (peste 700 milioane de euro).

Pentru reabilitarea subsectiunii Cata – Apata, parte a aceluiasi tronson Brasov – Sighisoara, a fost lansata o licitatie deschisa in septembrie anul trecut. Valoarea totala estimata a contractului este de 2,86 miliarde lei, fara TVA (623,24 milioane euro).

Noutati despre aceste licitatii si proiecte semnificative vom afla, la Alba Iulia, de la reprezentantii CFR SA.

Printre vorbitorii care vor lua cuvantul, alaturi de ministrul Lucian Sova se afla Ion Gavrila, Director General – CFR SA; Iosif Szentes, Director General – CFR Calatori; Marinica Voicu, Director General – CFR Marfa si Marin Preda, Director General – AFER.

Participarea va asigura acces la informatie si schimb de experienta atat cu furnizori din industria feroviara, cat si cu autoritati si institutii de profil.

Pentru mai multe detalii, accesati http://www.conferinte.clubferoviar.ro/infrastructura/