spot_img
vineri, martie 24, 2023
spot_img

Ministrul Transporturilor promite prioritizarea sectorului feroviar

„In ultimii 30 de ani, dezvoltarea caii ferate nu a mai fost sustinuta, ba chiar printr-o subfinantare endemica, s-a ajuns la o serie de masuri precum restructurare de personal si reducerea numarului  de linii. In mandatul meu vrem sa reducem segmentele cu restrictii de viteza. Trebuie sa crestem viteza si sa terminam proiectele incepute pe Coridorul IV. Vreau sa va asigur de prioritizarea acestui mod de transport si sper ca acest lucru va ajuta la dezvoltarea caii ferate”, a declarat ministrul Transporturilor, Lucian Sova, cu ocazia participarii la Conferinta pentru Infrastructura organizata de catre Club Feroviar, cu sprijinul Asociatiei Industriei Feroviare din Romania (AIF), in perioada 14 – 15 martie, la Alba Iulia.

„Cunosc bine problemele cu care se confrunta CFR Calatori si CFR Marfa dar si vicisitudinile pe care le intampina CFR SA zi de zi. Nu ne este indiferent  nici faptul ca vitezele de circulatie au scazut. Este pacat ca trebuie sa ajungem sa ne fixam ca obiective viteze de circulatie pe calea ferata pe care le inregistram in anii ’90. Unul din obiectivele pe care mi le propun prevad reducerea restrictiilor de viteza pe cat mai multe segmente de cale ferata”, a adaugat ministrul Lucian Sova.

“An de an CFR SA se confrunta cu probleme legate de reparatia si mentenanta infrastructurii feroviare, iar CFR Calatori se confrunta cu scaderea numarului de vagoane puse in circulatie. Legat de CFR Marfa, apreciez ca pe piata din Romania trebuie sa existe o concurenta loiala, trebuie sa existe deschiderea corecta catre competitie. Cred ca o companie cu capital de stat trebuie sa se intretina singura, nu sunt adeptul protectionismului de stat si, in acest sens, ma astept din partea CFR Marfa la eforturi sustinute. Traim intr-o economie care trebuie sa progreseze. De asemenea, astept si din partea operatorilor privati la respectarea regulilor concurentei loiale”, a punctat ministrul Lucian Sova in prezenta directorilor generali ai companiilor CFR SA, CFR Calatori, CFR Marfa precum si in prezenta directorilor de regionale ale celor trei companii de stat reprezentative pentru sectorul transportului feroviar in Romania.

“Cu siguranta este nevoie de investitii si poate ca aceste companii nu s-au bucurat de alocari suficiente de la bugetul de stat. Imi propun ca pe perioada mandatului meu, care sper sa fie cat mai lung, sa tratez cu prioritate serviciile pe care le poate oferi calea ferata ca alternativa la transportul rutier”, a mai precizat ministrul Transporturilor.

Acesta s-a aratat increzator in programul RO-LA si spera ca CFR Marfa sa reuseasca sa atraga destule fonduri de la buget astfel incat acest program sa fie atractiv.

In final, ministrul Lucian Sova  a declarat ca se asteapta ca operatorul national CFR Calatori sa deruleze programe mai ambitioase de modernizare a materialului rulant, sa imbunatateasca si conditiile de calatorie, sa reduca consumul de energie dar si sa se adapteze mai bine la conditiile de piata. „Nu sunt bucuros sa aflu ca se tot pune problema reducerii numarului de trenuri. Acestea ar trebui sa fie din ce in ce mai multe si mai accesibile publicului, dar si sa ofere conditii de calatorie corespunzatoare”, a precizat in final ministrul Transporturilor Lucian Sova.

Ultimele Articole