spot_img
sâmbătă, octombrie 1, 2022
spot_img

Ministrul Transporturilor, pe post de SICAP. Grindeanu anunță în premieră licitații încă inexistente în Sistemul Public de Achiziții

Anunțurile de participare la licitațiile de achiziție publică au ajuns să fie anunțate în premieră de ministrul Transporturilor, deși sunt inexistente spre vizualizare în Sistemul Informatic de Achiziții Publice (SICAP).  Licitația pentru achiziționarea a 62 de trenuri electrice de scurt parcurs a fost anunțată pe Facebook de ministru, deși nu apare în SICAP.
Potrivit ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, licitația de achiziție a unor trenuri electrice regionale a fost „deblocată”, deși nu a fost blocată niciodată. Aceasta deoarece e vorba de o nouă licitație și nu de cea anulată în urma bâlbelor Autorității pentru Reformă Feroviară, privitoare la consumul energetic al trenurilor.
„Astăzi (vineri – n.red.), Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a transmis spre publicare în SICAP anunțul de participare așteptat de ani buni.
Este încă un pas spre modernizarea condițiilor de călătorie cu trenul în România pe rutele de navetă în zona marilor orașe.
Vor fi înlocuite astfel trenurile electrice învechite și automotoarele diesel care sunt folosite în prezent.
Achiziția, finanțată din fonduri europene nerambursabile (POT 2021-2027) și din bugetul de stat al României, este împărțită în trei loturi și acoperă câte o regiune a țării:
Lotul1 (Est) – include 20 de trenuri care vor deservi municipiile București, Ploiești, Buzău, Focșani, Bacău, Iași și Suceava.
Lotul 2 (Centru – Vest) – include 23 de trenuri care vor deservi municipiile Brașov, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Bistrița, Cluj Napoca, Arad, Timișoara și Reșița.
Lotul 3 (Sud) – include 19 trenuri care vor deservi direct municipiile București, Ploiești, Brașov, Constanța și Alexandria, prin intermediul nodului feroviar învecinat.
Trenurile din acest lot vor asigura inclusiv legătura cu stațiunile de pe Valea Prahovei.
În contractul cu o valoare estimată cuprinsă între trei și patru miliarde de lei (fără TVA) este prevăzută inclusiv asigurarea reparației și întreținerii celor 62 de trenuri”, scrie ministrul pe Facebook.

Anunțul, inexistent în SICAP

În SICAP, ultimul anunț de participare existent privește însă o licitație de acum un an și jumătate legat de sistemul de ticketing al operatorilor feroviari de călători.

Ultimele Articole