Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș (PNL), care cere acum concedieri la CFR Călători nu este la prima sa tentativă de a ”amputa” calea ferată. În urmă cu nouă ani, pe vremea când era mâna dreaptă a unui ministru PSD, cerea închiderea a 40% din rețeaua CFR.
După cum a dezvăluit ieri Club Feroviar, într-o adresă trimisă Ministerului Transporturilor, Ministerul Finanțelor, condus de Marcel Boloș, cere un program de îmbunătățire/restructurare a activității CFR Călători, inclusiv prin „reducerea numărului de personal”.
Finanțele spun că deși societatea condusă de Traian Preoteasa a fost exceptată de la aplicarea prevederilor care cereau majorări de salarii doar acolo unde s-a reușit micșorarea pierderilor bugetul ar trebui „fundamentat pe obținerea unor venituri corespunzătoare care să susțină cheltuielile propuse, materializate într-un program de îmbunătățire/restructurare a activității acestuia, inclusiv prin reducerea numărului de personal, cu reflectarea în recuperarea/reducerea pierderilor și a plăților restante”.
Ministerul Finanțelor cere concedieri la CFR Călători și refacerea bugetului
Trebuie reamintit însă că în mod constant sindicatele feroviare au atras atenția că statul subcompensează transportul feroviar de călători și că societatea primește constant compensații mai mici decât i s-ar fi cuvenit.
Ministerul de Finanțe a cerut refacerea bugetului companiei CFR Călători după ce săptămâna trecută Guvernul a retras de pe ordinea de zi o analiză privind acest buget, dar și pe cel al CNCF CFR SA. Neaprobarea bugetului are consecințe negative asupra situației companiei. Fără un buget aprobat nu se pot aplica prevederile Legii Statutului Personalului Feroviar, fapt care este susceptibil de a duce la greva angajaților din domeniu, într-un moment deja tensionat al relațiilor sindicate-administrație.
Marcel Boloș a fost mâna dreaptă a lui Dan Șova și Ioan Rus
Marcel Boloș, acum reprezentant al PNL, a fost autorul primei versiuni a Master Planului General de Transport al României, care prevedea închiderea a 4.000 km de cale ferată. Liberalul de acum Marcel Boloș a coordonat întocmirea documentului în perioada în care Ministerul Transporturilor era condus de pesediștii Dan Șova și Ioan Rus.
În urmă cu nouă ani, Master Planul General de Transport al României a ajuns în Parlament. În documentul primit atunci de deputați și senatori se preciza “reducerea la o rețea sustenabilă, de exemplu 60% din numărul total de kilometri de cale ferată care înregistrează 90% din cerere (…) Restul rețelei nu va mai fi finanțată din fonduri naționale, dar poate fi parțial preluată, acolo unde este relevant, de autoritățile locale“.
Măsura fusese decisă de Dan Șova, care a ocupat funcția de ministru al Transporturilor în perioada 5 martie-24 iunie 2014. Și inclusă în documentul oficial de către Marcel Boloș, care în perioada 2013-noiembrie 2015 a ocupat poziția de director general, coordonatorul Autorității de Management POST și al Direcției Generale Management și Strategii din cadrul Ministerului Transporturilor, potrivit CV-ului său oficial.
Luat la rost de presă și de reprezentanții industriei feroviare, Dan Șova a încercat să arunce vina pe oficialii Comisiei Europene, care ar fi cerut României reducerea cu 4.000 km a rețelei de cale ferată. Numai că minciuna a fost demontată chiar de oficialii de la Bruxelles, în urma unei solicitări de presă adresate de subsemnatul comisarului european pentru Transport de atunci, Siim Kallas.
Marcel Boloș, la prezidiu cu Ioan Rus la dezbaterea Master Planului

Deci decizia fusese luată la București, nicidecum la Bruxelles, așa cum susținea Dan Șova. Și măsura de închidere a 4.000 km de cale ferată a fost menținută în Master Plan și de succesorul acestuia la conducerea Ministerului Transporturilor, Ioan Rus, tot din partea PSD.
Pe 10 octombrie 2014, când la sediul ministerului a avut loc dezbaterea publică a capitolului din Master Plan dedicat sectorului feroviar, Ioan Rus s-a prezentat la prezidiu împreună cu Marcel Boloș și cu reprezentantul companiei canadiene AECOM, care redactase forma finală a documentului.
Cei doi au fost supuși unui adevărat ”tir de artilerie” din partea comunității feroviare, patronate și sindicate deopotrivă.
Preotul răspopit
Marcel Boloș este preot misionar, dar nerecunoscut de reprezentanții clerului. Înainte de 1989, Marcel Boloș a dat de mai multe ori admitere la Seminarul Teologic de la Cluj-Napoca, dar nu a fost avizat de protopopiatul de care depindea, fiindcă părinții săi erau activiști de partid. A urmat, totuși, Teologia, la Oradea, în perioada 2005-2008, în paralel cu cariera administrativă și academică. În noiembrie 2008, a fost hirotonisit diacon de PS Sofronie, episcopul Oradiei și Bihorului.
În 2012, Marcel Boloș declara că în 2010 a devenit preot misionar celib, adică fără parohie și fără drept de a se căsători. În 2013, PS Sofronie i-a interzis lui Marcel Boloș să mai slujească pe aria episcopiei Bihorului. Activitatea religioasă a lui Marcel Boloș a fost confirmată și de fostul premier Ludovic Orban, înaintea alegerilor parlamentare din 2020, la care primul nu a candidat: ”e liberal, dar e preot misionar şi preferă să slujească”.
Acum, Marcel Boloș cere concedieri la CFR Călători.