spot_img
luni, septembrie 26, 2022
spot_img

Miniștrii de Externe român și polonez: Calea ferată Constanța – Gdansk, reper central al Inițiativei celor Trei Mări

Miniștrii de Externe polonez și român, Zbigniew Rau și Bogdan Aurescu, au publicat împreună un articol in revista de politică externă AmericanPurpose. Ambii menționează coridorul feroviar Constanța – Gdansk ca fiind unul esențial în strategia de conectivitate nord-sud din estul Europei.

„Ambiția noastră este de a transforma calea ferată dintre porturile Gdansk și Constanța, cunoscută și sub denumirea de Rail-2-Sea, și ruta rutieră Via Carpathia, care ambele contribuie la o mai mare conectivitate de-a lungul axei nord-sud, în nave emblematice ale digitalului, din ce în ce mai verde 3SI. Soluțiile ecologice, împreună cu inovațiile de ultimă oră în sectorul telecomunicațiilor, ar fi semnele lor distinctive”, scriu cei doi intr-un articol disponibil aici.

3SI (Three Seas Initiative) ar reprezenta o amprentă economică strategică americană concretă și foarte necesară în regiune, complementară dimensiunii securității-militare a S.U.A. afirmă cei doi.  „Ar fi o contrapondere concretă la investițiile în infrastructura critică de către actori care nu împărtășesc valorile și interesele noastre democratice, împiedicând influența lor politică și economică în Europa Centrală și de Est”, afirmă Aurescu și Rau. (D.C.)

 

Ultimele Articole