spot_img
luni, iunie 27, 2022
spot_img

Ministrii europeni pentru transport si mediu sustin mobilitatea durabila

La 30 octombrie, Presedintia Austriaca a Consiliului Uniunii Europene a prezentat ministrilor pentru transport si mediu „Declaratia de la Graz”. Declaratia face apel la statele membre si la Comisia Europeana sa isi intensifice eforturile prin implementarea rapida a masurilor de mobilitate pentru a imbunatati in mod sustenabil sanatatea si calitatea vietii cetatenilor europeni din orase si imprejurimi.
Continutul declaratiei va fi modificat si elaborat in cadrul intrunirilor viitoare ale Consiliului Uniunii Europene din acest an.
Reuniunea neoficiala a ministrilor de mediu si transport marcheaza inceputul unei noi etape in care toate partile vor colabora pentru a ajunge la o „Intelegere Verde” pentru un nou tip de mobilitate in Europa, o mobilitate curata, sigura si accesibila.
„Faptul ca ministrii de mediu si transport au avut o intalnire comunca este un semn important al obiectivului major care este protejarea mediului si care poate fi atins doar dupa rezolvarea problemei mobilitatii. Pe de-o parte, trebuie sa garantam mobilitatea persoanelor, iar pe de alta parte sa identificam si sa dezvoltam modalitati de a garanta aceasta mobilitate fara a dauna mediului”, au declarat Elisabeth Köstinger, Ministrul Mediului, si Norbert Hofer, ministrul Transportului, care prezideaza in prezent intalnirile Consiliului in aceste domenii.
Conform declaratiei, obiectivele europene de mediu pentru 2030 si viziunea pe termen lung pana in 2050 in conformitate cu acordul de la Paris pot fi atinse doar prin masuri politice si obtinerea conformitatii structurilor financiare si de sustinere. Acest lucru necesita o abordare holistica a politicii de transformare care combina masurile si valorifica sinergiile.
„In acest context, ministrii europeni pentru mediu si transport solicita Comisiei Europene sa adopte o abordare politica holistica care sa contina o strategie complexa pentru o mobilitate curata, sigura si accesibila, o crestere a inovarii si competitivitatii, dar si a incluziunii sociale in Europa”, au adaugat cei doi ministrii.
Astfel, Comisia Europeana, statele membre UE, autoritatile regionale si locale si alti factori implicati ar trebui sa dezvolte masuri pentru cinci domenii care includ vehiculele nepoluante, managementul si planificarea mobilitatii, o mobilitate activa, o mobilitate sigura si cuprinzatoare, dar si multimodalitatea si infrastructura.
Reuniunea neoficiala a ministrilor pentru transport si mediu invita Comisia Europeana sa construiasca pe aceste principii si masuri propuse prin dezvoltarea si implementarea pana in 2021 a unei strategii complexe, dar si a unui ghid pentru o mobilitate durabila, curata, sigura, accesibila si cuprinzatoare in Europa si prin adoptarea unor pachete de masuri adecvate.

Ultimele Articole