miercuri, septembrie 27, 2023
spot_imgspot_img

Ministerul Transporturilor vrea analiză de diagnostic dacă 1+1=2

Ministerul Transporturilor aruncă șase milioane de lei pe o analiză de diagnostic menită să arate problemele și soluțiile pentru mai multe companii subordonate. Majoritatea sunt folosite ca pușculițe de partid, unele abia au fost înființate și nu au site de internet. Selecția unui așa-zis consultant trebuie însă bifată în PNRR.

Un număr de patru firme, unele de câțiva angajați, altele de mii de angajați și-au depus intenția de a participa la licitația organizată de către Ministerul Transporturilor pentru o așa-zisă „analiză diagnostic a performanțelor operaționale și financiare” pentru mai multe companii subordonate, două din zona infrastructurii rutiere, restul din cea a transportului și infrastructurii feroviare. Este vorba de CNAIR și CNIR la rutier și de CFR SA, CFR Călători și Metrorex pe feroviar.

Oricine se informează asupra activității companiilor menționate știe mocirla în care acestea se zbat și înțelege inutilitatea cheltuirii a șase milioane de lei pentru o așa-zisă analiză diagnostic. Orice auditor local care înțelege știința organizațională poate formula opinii pertinente contra unor sume mult mai mici, aceasta dacă nu cumva înșiși funcționarii superiori ai Ministerului Transporturilor nu înțeleg chiar ei fenomenele.

Cel mai probabil, analiza este o cerință a Uniunii Europene, instituție dornică să afle în ce bagă banii din Programul Național de Redresare și Reziliență în cazul României.

Unele companii expertizate sunt absolut nou înființate fără nicio activitate, deci e neclar ce se poate diagnostica în cazul lor. Este, de exemplu, vorba de CNIR, companie înființată în martie 2021, fără activitate până acum și care nu are nici măcar un site propriu de internet. Compania este condusă de Cătălin Urtoi, un admirator și discipol al ministrului Sorin Grindeanu.

Urtoi a fost consilier mai întâi al lui Lucian Bode, apoi al lui Sorin Grindeanu, pe partea de drumuri. În urmă cu câteva luni, el avea vorbe de laudă despre ultimul. „În calitate de Consilier Personal al Ministrului Transporturilor, țin să informez opinia publică din Moldova, că după 15 ani, avem în sfârșit un Ministru al Transporturilor care și-a RESPECTAT (sublinierea sa  – n.red.) cuvântul dat în Decembrie 2021 față de proiectele A7 și A8, în fața ONG-urilor pro autostradă din Iași și a clasei politice ieșene, prezente la Palatul Parlamentului!”, scria el pe Facebook la finele anului trecut.

De prisos să spunem că ministrul lăudat nu a mișcat un pai pentru infrastructura feroviară a Moldovei aflată de ani la stadiul de expertize și studii de fezabilitate. Urtoi, critic al mochetelor murdare din trenurile CFR Călători și al mâinilor curente unsuroase din trenuri, nu pare deranjat.

Contabilii analizează transporturile feroviare

Apoi, este un semn de întrebare dacă o companie fie ea și internațională precum BDO sau Deloitte va înțelege ceva din sectorul feroviar și afacerile acestuia, fiind lipsită de specialiști în domeniu.

Ce poate fi diagnosticat la CFR SA sau la CFR Călători privind performanțele când știm că managementul acestora a fost ales pe principii de prietenie și culoare politică și că dezastrul lăsat la alte companii de către unii directori anterior numirii lor nu a fost o piedică în calea numirii lor?

Problema este că de 20 de ani România are vulnerabilități și atracții față de tot felul de expertize internaționale băgate pe gât de către instituțiile financiare internaționale, expertize care sfârșesc prăfuite în sertare, pe partea de muncă prestată, și în buzunare, dacă vorbim de plățile făcute.

În 2000, deci cu 23 de ani în urmă, România și-a început drumul spre Uniunea Europeană cu o expertiză privind Tarom făcută tocmai de firma Lufthansa Consulting care era parte a companiei concurente Lufthansa. Desigur că una dintre concluziile recomandate a fost retragerea Tarom de pe mai multe rute pe care activa și Luhthansa.

Un alt mare eșec al implicării companiilor de consultanță a fost privatizarea CFR Marfă după o strategie gândită tot de o mare firmă de consultanță.

Revenind în prezent, și-au exprimat intenția de participare firmele Advanced Thinking (companie cu nouă angajați doar), BDO Business Asdvisory, Deloitte Consutanță, Horvath Partners.

Pentru ce va urma este relevant ce spunea acum câțiva ani fondatorul uneia dintre firmele menționate mai sus, invitat la un eveniment business. Truismele, afirmațiile universal valabile aruncate cu larghețe sunt relevante pentru astfel de extertize. „Când am intrat în companii am găsit de obicei o organizare neadecvată. O companie nu poate funcţiona în regulă dacă nu este proiectată să funcţioneze în regulă. Avem atâtea fragmente de procese care trec prin structuri, cum să ştie cel care conduce să alinieze obiectivele?”, spunea un astfel de expert.

Ofertele au fost depuse zilele trecute, iar firmele care vor face analizele de diagnostic la companiile conduse de Pistol, Urtoi, Miclăuș, Preoteasa și Simu vor fi selectate în septembrie.

Ultimele Articole