MT va solicita finantare UE pentru Magistrala Berceni-Pipera

17 mai 2018

Situatia executiei bugetare pe proiecte, la trimestrul I 2018 (cu corectie aplicata) arata ca Ministerul Transporturilor a avut ca tinta de absorbtie 229,48 milioane lei din care a realizat 99,17%, reprezentand 227,57 milioane lei.

In ceea ce priveste stadiul contractarii in cadrul Programului Operational Infrastuctura Mare (POIM) 2014-2020, din totalul in valoare de 6,8 miliarde euro (fonduri UE +  fonduri de la Bugetul de Stat) la acest moment au fost aprobate proiecte în procent de 73,96 % din alocarea UE, din februarie 2017 pana in prezent si contractate in procent de 61,07%, din care Fond de Coeziune 74,74% si Fond European de Dezvoltare Regionala in 32,05%. In total au fost aprobate 35 de proiecte in valoare eligibila de 4,9 miliarde de euro.

Ministerul Transporturilor este responsabil pana la aceasta data de absorbtia a aproximativ 820 milioane euro, pe locul doi, dupa Ministerul Agriculturii, ca valoare a fondurilor absorbite de Romania.

Pentru 2018, Ministerul Transporturilor intentioneaza sa transmita, catre Comisia Europeana, sapte aplicatii noi de finantare, una dintre acestea fiind pentru „imbunatatirea serviciilor de transport public de calatori cu metroul pe Magistrala 2 Berceni- Pipera”.

Extinderea catre Nord de la statia Pipera (2 statii si 1,6 km cale dubla) este prevazuta in Planul de Mobilitate Urbana Durabila pentru regiunea Bucuresti – Ilfov si va fi implementata  intre anii 2019 si 2022, in functie de disponibilitatea fondurilor externe nerambursabile aferente Programului Operational Infrastructura Mare 2014-2020. Costul estimativ al extinderii Magistralei 2 catre Nord era, in 2017, de 200 de milioane euro.

Linia Berceni-Pipera transporta cel mai mare numar de calatori – peste 45 % din cei 600.000 de pasageri care circula zilnic in reteaua Metrorex.

Toate proiectele pentru care se va solicita finantare se afla intr-un stadiu avansat din punctul de vedere al pregatirii documentatiilor necesare pentru completarea corespunzatoare a aplicatiei de finantare, beneficiind constant de asistenta tehnica din partea JASPERS. De asemenea, toate proiectele noi aflate in portofoliu vor fi lansate respectand toate prevederile legale din domeniu, inclusiv aspecte legate de aprobarile de mediu, calitatea documentatiei, respectarea procedurilor privind achizitiile publice.

Proiectele noi, alaturi de cele aflate in diferite stadii  de implementare, vor asigura tintele de absorbtie stabilite pentru anul 2018, astfel incat pentru acest an nu exista un risc de dezangajare a fondurilor nerambursabile pentru sectorul de transport.

Ministerul Transporturilor a dat asigurari ca responsabilii din structurile din subordine „cunosc foarte bine problemele existente si fac toate eforturile pentru atingerea tintelor stabilite pentru dezvoltarea infrastructurii de transport folosind finantarea nerambursabila disponibila in cadrul POIM pentru perioada 2014-2020”.