miercuri, februarie 21, 2024
spot_img

Ministerul Transporturilor propune noi termene la reparația vagoanelor RoLa

Ministerul Transporturilor propune noi termene la reparația vagoanelor RoLa, invocând reorganizarea AFER, războiul din Ucraina și decarbonizarea necesară a transporturilor feroviare în UE.

Noile termene sunt prevăzute într-un proiect de act normativ disponibil aici. „Având în vedere strategia globală de combatere a schimbărilor climatice și de protejare a mediului înconjurător – „Green Deal” care promovează o tranziție către o economie sustenabilă și cu emisii reduse de carbon, migrația spre transportul feroviar joacă un rol crucial, iar în contextul geopolitic actual generat de conflictul din Ucraina prezintă un interes deosebit descongestionarea punctelor de trecere a frontierei și asigurarea tranzitului de mărfuri între Ucraina și Portul Constanța, precum și diminuarea traficului rutier greu pe drumul E85”, argumentează autorii proiectului. „Prin prezentul proiect de ordin se propune modificarea normativului feroviar NF 67-006 cu privire la termenele de revizie și reparație planificată pentru vagonul de marfă cu platformă joasă pe 10 osii, seria Saadkms, utilizat la transporturi de tip RO-LA (Rollende Landstraße = Șosea rulantă)”, adaugă ei.

Noi termene la reparația vagoanelor RoLa

Potrivit proiectului, durata de serviciu a unui astfel de vagon rămâne 40 de ani, la fiecare doi se fac revizii tehnice intermediare, cele planificate RP se fac la patru ani, iar cele capitale RK dispar. Nu sunt prevăzute intervale de km parcurși.

Vechea prevedere, respectiv Ordinul 315 din 2011 prevedea că ciclul de revizie și reparație planificate este stabilit de proiectantul vagonului și este cuprins în „Manualul utilizatorului” Reviziile și reparațiile constau în: inspecție preventivă – IP, revizie și reparație principale – RPr. În cadrul acestora se efectuează inspecții de tip A, de tip B și de tip C. Vagoanele vor efectua reparațiile de tip RP și tip RK la norma de timp: 6 (ani – n.red.) ±3 luni, respectiv 12 (ani – n.red.)±3 luni.

Ultimele Articole