Ministerul Transporturilor pierde 6,2 miliarde lei la prima rectificare bugetara pe 2017

Guvernul Romaniei a aprobat, la 13 septembrie, prima rectificare a bugetului de stat pentru anul 2017. In urma rectificarii, au fost efectiv transferate fondurile destinate investitiilor pentru a putea fi asigurate platile cu majorarile salariale dar si alte ajutoare de stat din sistemul bugetar.

Diminuarile bugetare au afectat, in principal, Ministerul Transporturilor care are acum mai putin cu 6,24 miliarde lei (1,35 miliarde euro) disponibili pentru investitii, Ministerul Dezvoltarii care a pierdut 1,98 miliarde lei (430 milioane euro), precum si alte ministere unde s-au operat reduceri, in principal, din sumele aferente proiectelor cu finantare din fonduri europene cuprinse in cadrul financiar 2014 – 2020.

Mai exact, la Ministerul Transporturilor din cei 6,24 miliarde de lei pierduti la rectificarea bugetara, 5,5 miliarde de lei (1,19 miliarde euro) au fost din sumele aferente proiectelor cu finantare din fonduri europene nerambursabile cuprinse in cadrul financiar 2014 – 2020, potrivit Ministerului Finantelor.

Motivele invocate de Guvern pentru aceste diminuari au facut referire la aprobarea cu intarziere a bugetului pe anul 2017 si intarzierea procedurilor de achizitie.
„La ministerele la care au fost operate diminuari ale creditelor bugetare nu au fost reduse corespunzator si creditele de angajament, astfel incat sa nu fie afectat procesul de contractare a proiectelor finantate din fonduri europene si a lucrarilor de investitii. Diminuarea are in vedere doar creditele bugetare (cash) ce nu mai pot fi utilizate in urmatoarele 4 luni”, se arata in expunerea de motive inaintata de catre Guvern.

Prima rectificare a bugetului pentru 2017 a fost aprobata in conditiile inregistrarii unei cresteri economice de 5,8% pe primul semestru, ceea ce a determinat o crestere a PIB cu 21,9 miliarde lei (4,76 miliarde euro), conform estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza, de la 815,2 miliarde lei (177,2 miliarde euro) la 837,1 miliarde lei (182 miliarde euro).

In vreme ce ministrul de Finante, Ionut Misa, spune ca rectificarea este pozitiva, Consiliul Fiscal remarca incalcari ale legilor fiscale, dar si alocari “fara precedent” pentru salariile bugetarilor.

 

Abonați-vă la Newsletter, accesând link-ul https://clubferoviar.ro/abonare-newsletter/, sau urmăriți-ne pe pagina de Facebook, https://www.facebook.com/clubferoviar/,  pentru a fi la curent cu cele mai noi stiri si anunțuri de angajare din sectorul feroviar din România.