luni, decembrie 4, 2023
spot_img

Ministerul Transporturilor a avizat achiziția a 16 locomotive electrice

Comitetul Tehnico-Economic al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a avizat joi proiectul de investiții privind achiziția de material rulant nou, destinat transportului feroviar de călători, respectiv ”Locomotive electrice LE”, derulat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Procedura de achiziție va fi desfășurată de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF). Pasul următor în pregătirea achiziției îl constituie adoptarea hotărârii de guvern cu privire la aprobarea indicatorilor tehnico-economici. Ulterior, ARF va depune la ANAP documentația de achiziție în vederea lansării procedurii și primirii de oferte din partea furnizorilor de acest tip de locomotive.


Astfel, prin acest obiectiv de investiții, ARF dorește să achiziționeze 16 locomotive electrice destinate remorcării trenurilor de călători pe patru osii, care să dispună de instalație ERTMS on-board, capabile să atingă viteza de 200 km/h și să tracteze până la 16 vagoane de călători.
Valoarea totală a proiectului de investiții este de peste un miliard lei cu TVA, care include și serviciile de mentenanță și reparații pe o durată de 40 de ani.
Finanțarea proiectului de investiții se realizează din fonduri externe nerambursabile (PNRR) și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.

Ultimele Articole