joi, septembrie 28, 2023
spot_imgspot_img

Ministerul Finantelor garanteaza creditul BERD acordat Cailor Ferate din Moldova

CFMMinisterul Finantelor din Republica Moldova va garanta partial rambursarea creditului BERD acordat Companiei de Cale Ferata (CFM) pentru achizitia de locomotive si modernizarea infrastructurii feroviare. Conform Deciziei aprobate in 29 iulie 2016, Ministerul Finantelor va garanta doar partea de credit ce vizeaza cumpararea locomotivelor.
Decizia a fost adoptat ca urmare a incapacitatii CFM de garantare integrala a creditului .

Reamintim ca in obiectivele subliniate in cadrul strategiei de transport si logistica 2022, la capitolul transprort feroviar, CFM realizeaza planul investitional pentru dezvoltarea companiei pe perioada 2014-2024. Elaborarea programulu a permis lansarea negocierilor si semnarea acordurilor de finantare cu IFI pentru a fi atrase primele transe de investitii externe in sectorul feroviar din partea BERD, in valoare de 52,5 mil euro.

Dupa semnarea acordului de imprumut cu BERD pe proiectul „Restructurarea Cailor Ferate din Moldova”, in luna iunie au fost finalizate negocierile cu BERD pentru semnarea contractului de cofinantare, bugetul total fiind de 105 mil euro. Programul CFM include achizitia de locomotive, reabilitarea infrastructurii si implementarea sistemului informational de management energetic al CFM.
De asemenea, UE ofera suport financiar pentru dezvoltarea companiei acordand un grant nerambusrare de 5,25 mil euro prin Neighbourhood Investement Facility. Aceasta finantare va fi utilizata pentru achizitia noilor locomotive si asigurarea asistentei tehnice.
Din luna aprilie, CFM a anuntat intentia de a lansa licitatia pentru achizitia a 10  locomotive noi. Conform declaratiilor directorului CFM, Iurii Topala, in concordanta cu caietul de sarcini, livrarea locomotivelor are ca termen 12 luni, insa  vehiculele pot fi achizitionate mai devreme, in functie de posibilitatea producatorului. Pana la finele acestui an CFM spera sa aiba cateva locomotive noi, iar restul sa fie puse in circulatie in 2017.
Compania de Cale Ferata din Moldova a reabilitat 4 locomotive, ceea ce va permite transportul unor volume mai mari de marfuri.

Ultimele Articole