sâmbătă, septembrie 30, 2023
spot_imgspot_img

Ministerul de Finanțe cere concedieri la CFR Călători

Într-o adresă trimisă Ministerului Transporturilor, cel de Finanțe cere un program de îmbunătățire/restructurare a activității companiei CFR Călători, inclusiv prin „reducerea numărului de personal”.

Adresa are un rol explicativ asupra faptului că Ministerul de Finanțe a respins zilele trecute proiectul de buget înaintat de către ministerul condus de Sorin Grindeanu.

Finanțele spun că deși compania condusă de Traian Preoteasa a fost exceptată de la aplicarea prevederilor care cereau majorări de salarii doar acolo unde s-a reușit micșorarea pierderilor bugetul ar trebui „fundamentat pe obținerea unor venituri corespunzătoare care să susțină cheltuielile propuse, materializate într-un program de îmbunătățire/restructurare a activității acestuia, inclusiv prin reducerea numărului de personal, cu reflectarea în recuperarea/reducerea pierderilor și a plăților restante”.

Cifrele date de către Ministerul de Finanțe drept exemplu sunt dezastruoase și ridică întrebarea dacă societatea beneficiază în vreun fel de serviciile unui manager și dacă nu cumva i-ar fi fost mai bine fără acesta.

Astfel:

  • pierderile au crescut cu 316% de la 190 milioane lei la 795 milioane lei.
  • pierderea cumulată din anii anteriori e de peste 1,2 miliarde lei.
  • plățile restante au crescut cu peste 900% de la 67 milioane lei la 700 milioane lei.
  • cheltuielile totale crescu cu 23% în timp ce veniturile totale doar cu 2%.
  • cheltuielile cu salariile cresc cu 36,7%.
  • cheltuielile de mandat, adică banii primiți de Preoteasa și de Consiliul de Administrație, cresc cu nu mai puțin de 36,9%.
  • câștigul pe salariat mediu (probabil brut) crește de la 7.400 lei la 9.700 lei.

Ministerul de Finanțe cere concedieri la CFR Călători și refacerea bugetului

Trebuie reamintit însă că în mod constant sindicatele feroviare au atras atenția că statul subcompensează transportul feroviar de călători și că societatea primește constant compensații mai mici decât i s-ar fi cuvenit.

Într-o adresă trimisă Ministerului Transporturilor, cel de Finanțe a cerut zilele trecute refacerea proiectului de hotărâre pentru bugetul CFR Călători.

Ministerul de Finanțe a cerut refacerea bugetului companiei CFR Călători după ce săptămâna trecută Guvernul a retras de pe ordinea de zi o analiză privind acest buget, dar și pe cel al companiei CFR SA.

Neaprobarea bugetului are consecințe negative asupra situației companiei. Fără un buget aprobat nu se pot aplica prevederile Legii Statutului Personalului Feroviar, fapt care este susceptibil de a duce la greva angajaților din domeniu, într-un moment deja tensionat al relațiilor Sindicate – Administrație.

Ultimele Articole