miercuri, septembrie 4, 2024
spot_img

30 de ani de la mineriada din iunie 1990. Gheorghe Dobre putea schimba cursul istoriei, dar n-a făcut-o

Se împlinesc 30 de ani de la mineriada din iunie 1990, episod care a aruncat România cu decenii în urmă, și nici până în ziua de azi nimeni nu a fost condamnat. În evenimentele de atunci, un rol important l-au avut Gheorghe Dobre, șeful Regionalei Craiova a CFR, și Constantin Crăsneanu, directorul metroului. Acum, Dobre spune senin că nici nu a știut de sosirea trenurilor cu mineri, pentru că se uita la Campionatul Mondial de Fotbal. În schimb, șeful Gării Craiova de la acea vreme, Ioan Mănucu, a avut de pătimit ani la rândul, după ce a fost concediat de la calea ferată.

Adrian Bărbulescu

mineriada din iunie 1990

Club Feroviar nu-și propune să facă o radiografie exhaustivă a ceea ce s-a întâmplat în acele zile. Nu este menirea noastră. În schimb, ne propunem să scoatem în evidență rolurile pe care le-au jucat oameni cu funcții de decizie din sistemul feroviar de la acea vreme, care au făcut posibile violențele de la București.

Câteva informații despre context se impun însă a fi amintite aici. Pe 24 mai 1990, la patru zile după ce Ion Iliescu şi FSN câştigaseră cu un scor zdrobitor alegerile din 20 mai (Duminica Orbului), liderii demonstraţiei maraton din Piaţa Universităţii, care începuse pe 22 aprilie, au anunţat că recunosc rezultatul votului şi se retrag. Balconul Universităţii București, tribuna simbol a luptei anticomuniste, a fost închis.

Se cerea aplicarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara

În corturile de pe esplanada din faţa Teatrului Naţional rămăseseră doar protestatarii cei mai radicali, care intraseră în greva foamei încă din luna aprilie.

Ei cereau în principal respectarea punctului 8 al Proclamației de la Timişoara, care prevedea ca foştii activişti de partid si foştii ofiţeri de securitate să nu aibă dreptul să participe la alegeri timp de trei mandate. Protestatarii solicitau și înființarea unei televiziuni independente.

Mineriada din iunie 1990. Pe 13 iunie protestatarii sunt scoși cu forța din Piața Universității

La data de 11 iunie 1990, la Palatul Victoria au început discuţii privind evacuarea în forţă a ultimilor manifestanţi din Piaţa Universității, în condițiile în care pe 14 iunie urma ca noul Guvern condus de Petre Roman să fie învestit în  Parlament.

Pe 13 iunie, la patru dimineaţa, protestatarii sunt scoşi cu brutalitate din corturi, iar mulți dintre ei au fost arestaţi.

Octavian Udriște: ”Constantin Crăsneanu a băgat metroul pe un făgaș greșit după 1990”

Aflând cele petrecute în zori, bucureștenii încep din nou să se strângă în piață. În urma unor provocări, scutierii reacționează violent. Este momentul în care conducerea Metroului decide ca trenurile de pe Magistrala 2 să nu mai oprească la Universitate. Stația de metrou rămâne închisă, sub paza Poliției Militare.mineriada din iunie 1990 Ceaușescu metrou în Drumul Taberei

La acea vreme, directorul general al Metroului era Constantin Crăsnaru, fost director la REVA Roșiori, simpatizant al lui Corneliu Vadim Tudor.

”Pe 21 decembrie 1989, m-a sunat căpitanul Gheorghiță, șeful Miliției Metrou, să-mi transmită ordinul  din partea lui Geani Bucureșcu, șeful Securității București, să opresc metroul în Capitală. De trei ori m-a sunat, și de trei ori a primit același răspuns: regret, nu execut deoarece nu este șeful meu. Eu execut  numai ordinele  primite de la șefii mei. În schimb, în iunie 1990 Crăsneanu a dat curs ordinului de a nu opri trenurile de metrou la Universitate. Pe Constantin Crăsneanu îl includ, la o altă scară, în categoria lui Ion Iliescu, a lui Petre Roman și a celor care au băgat România, respectiv metroul, pe un făgaș greșit după 1990”, își aduce aminte Octavian Udriște, președintele onorific al Club Feroviar.

Mineriada din iunie 1990. Ion Iliescu avea un scenariu ticluit de dinainte

La ora nouă dimineaţa, în Piaţa Universităţii își fac apariția muncitorii de la IMGB, scandând „IMGB face ordine”, „Noi muncim, nu gândim”, „Moarte intelectualilor”. Pe de altă parte, demonstranţii devastează şi incendiază sediile Ministerului de Interne, Poliţiei Capitalei, SRI şi Televiziunii Române.

mineriada din iunie 1990
FOTO radutudor.ro

Ca și cum scenariul era ticluit de dinainte, autorităţile statului asistă pasiv la actele de vandalism. În cursul serii, președintele Ion Iliescu apare la televizor şi cheamă  “toate forţele conştiente și responsabile (…) pentru a curma încercările de forţă ale acestor grupuri extremiste” şi „a apăra democraţia”. Aproape de miezul nopţii, forţele de ordine redevin brusc active, trag focuri de armă. Patru oameni mor împuşcaţi şi alte câteva sute de persoane sunt arestate.

Între timp, se deslușește și misterul. ”Forțele conștiente și responsabile” sunt, de fapt, minerii din Valea Jiului, chemați la București de Ion Iliescu. În seara zilei de 13 iunie 1990, trei garnituri de tren pline cu ortaci au plecat din Petroşani, iar o a patra din Motru.

Ion Mănucu, șeful Gării Craiova, scoate de sub tensiune linia de contact

mineriada din iunie 1990
FOTO Romania Military

La Craiova, sosirea minerilor la București era cât pe ce să fie evitată. Șeful Gării Craiova, Ioan Mănucu, dă dispoziție să fie scoasă de sub tensiune linia de contact.

„Tot personalul Căii Ferate era tratat după un regulament care se numea Statutul disciplinar din transporturi şi telecomunicaţii care spunea: Este interzisă orice organizare cu caracter antisocial şi asta este de natură disciplinară. M-am dus la Gară, m-am interesat despre ce e vorba şi le-am spus: nu mai circulaţi la Bucureşti că nu e tensiune, prin ordinul meu (…) Semnează Mănucu: e scoasă tensiunea, nu mergeţi la Bucureşti!”, declara în urmă cu cinci ani Ion Mănucu pentru Digi 24.

Mineriada din iunie 1990. Gheorghe Dobre refuză să-și asume responsabilitatea

Din păcate însă, lucrurile nu s-au oprit aici. „Şi începe bâlciul. Nu mai mergeţi?! S-au trezit cei care stăteau ascunşi, printre care şi directorul Gheorghe Dobre. (…) Zic:

– Mă, Gigi, că ne cunoşteam, mă Gigi, ăştia au ordin să treacă la Bucureşti?

– Bă, au!

– Atunci scrie tu colea la mine în registru unde am scris eu că NU circulă, scrie tu că circulă!

– Păi, de ce să scriu?

– Atunci, ia pleacă tu afară!!”, povestea fostul șef de gară. Numai că, aproape de miezul nopţii, la Craiova a venit o telegramă de la un regulator de circulaţie CFR de la Bucureşti, care legaliza situaţia, iar trenurile au fost repuse în mişcare.

Gheorghe Dobre nici usturoi n-a mâncat… ”Nu știam că vin minerii, mă uitam la meci”

După acest episod, s-a format o comisie de anchetă, care a propus desfacerea contractului de muncă a inginerului Ion Mănucu, pentru abatere disciplinară gravă de la instrucţiile de serviciu în vigoare. Directorul Regionalei Craiova era singura persoană care putea semna o astfel de decizie. La vremea respectivă, ministrul al Transporturilor era tot un ceferist, Corneliu Burada, iar Regionala Craiova era condusă de Gheorghe Dobre, cel care după ani de zile avea să ajungă ministru al Transporturilor în Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu.

Acum, Gheorghe Dobre spune că nu are nimic să-și reproșeze. ”Ce treabă aveam eu? Trenurile cu mineri au pornit de pe Regionala Timișoara. Nici n-am știut că vin minerii, eu mă uitam la meci, era Campionatul Mondial”, a declarat Dobre pentru Club Feroviar.

În ceea ce privește repunerea sub tensiune a liniei de contact, Gheorghe Dobre, acum pensionar, dă vina pe șeful gării: ”Mănucu a oprit curentul și tot Mănucu a repus linia sub tensiune”.

Octavian Udriște spune că ar fi procedat cu totul altfel în locul lui Gheorghe Dobre. ”Eu, dacă eram în locul lui, blocam totul, nu trecea niciun tren. Cum adică să ne batem între noi, să ajungem la război civil? Nu are nicio scuză, nu poate invoca faptul că a primit ordin. Eu în plină dictatură am putut să mă opun unor astfel de ordine, el de ce nu a putut să facă asta în democrație?”, spune Octavian Udriște.

Teodor Mărieș: ”Dacă oprea trenurile, istoria s-ar fi putut schimba”

De aceeași părere este și președintele Asociației 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieș. ”Dacă oprea trenurile, istoria s-ar fi putut schimba. Probabil că ceea ce au făcut autoritățile statului pe 13 iunie 1990 (pentru că pe 13 iunie au acționat autoritățile statului, nu minerii) s-ar fi răsturnat în capul lor. Nu ar mai fi avut loc episodul 14 iunie”, a declarat Mărieș pentru Club Feroviar.

El a precizat că Gheorghe Dobre a fost doar audiat în Dosarul Mineriadei, nu și inculpat: ”Nu e inculpat pentru că nu l-au băgat ăștia (organele de anchetă – n.red.), nu pentru că nu ar fi vinovat”.

Momentul în care vom afla adevărul despre evenimentele din 13-15 iunie 1990 pare a se îndepărta tot mai mult. Dosarul este clasat și retrimis spre refacerea rechizitoriului, iar termenul la Înalta Curte de Casație și Justiție este pe 14 septembrie 2020.

Ion Iliescu le-a mulțumit minerilor, pe care el i-a chemat la București

PS. Pentru cei care încă se mai mint că nu Ion Iliescu a chemat minerii la București pe 14 iunie, iată declarația făcută de șeful statului de la acea vreme la Romexpo.

IN THE SPOTLIGHT

Aproape 10.000 de ceferiști „păcăliți” de Guvern în noua lege a pensiilor

Aproape 10.000 de ceferiști care ar fi putut ieși la pensie mai devreme cu cinci ani pe baza legii 195 pierd acest drept odată...

Ultimele Articole