spot_img
vineri, mai 27, 2022
spot_img

Miliardar ceh, patronul Europa FM, cumpără jumătate din operatorul național feroviar de marfă al Sloveniei

Grupul de energie și exploatare industrială (EPH), deținut de unul dintre cei mai bogați oameni din Republica Cehă, Daniel Křetínský, va primi peste 49% din divizia de transport de marfă a Căilor Ferate de Stat Slovene (Slovenske železnice, sursa foto railfreight.com), potrivit Railway Supply și Zdopravy.cz.

Grupul EPH, fondat în 2009, este activ în Republica Cehă și Europa, cu o gamă largă de activități. Este format din mai multe companii: grupul EP Infrastructure, EP Power Europe și EP Logistics International, care reunește companii din domeniile infrastructurii, producției de energie electrică, minerit, logistică, comerțului cu cărbune și surse de energie regenerabile.

Grupul EPH își extinde activitatea în Slovenia prin achiziționarea a 49% din divizia de transport de marfă a Căilor Ferate de Stat Slovene. Informațiile despre vânzarea unei părți a căilor ferate slovene au fost confirmate de consiliul de supraveghere al companiei și publicate în mass-media din țară. În același timp, nu este menționat prețul tranzacției, care nu a fost încă aprobat de Slovenski Državni Holding.

Acordul are un preț neoficial de la 60 la 100 de milioane de euro. Ar fi finalizat în termen de șase luni.

Planurile includ și România

Compania feroviară slovenă caută un partener strategic pentru divizia sa de marfă „SŽ-Tovorni promet” din 2017. Directorul Căilor Ferate Slovene, Dusan Mes, a spus că asociația își propune să creeze o companie logistică de vârf. în Europa de Sud-Est, care va fi competitivă în Europa de Nord, precum și în Italia, Austria, Croația, Ungaria, Bulgaria, România, Serbia și Balcani.

Portalul german Verkehrs Rundschau raportează că noua companie înființată ar putea concura cu Rail Cargo Austria, care face parte din compania de stat austriacă ÖBB.

Companiile aparținând grupului EPH au aproximativ 25.000 de angajați. În 2017, Daniel Křetínský a devenit proprietarul majoritar al exploatației, care deține acum 94% din acțiuni. Include peste 70 de companii din Republica Cehă, Slovacia, Germania, Italia, Marea Britanie, Irlanda, Ungaria, Franța, Polonia și Elveția.

Daniel Křetínský are o vârstă de 45 de ani, este de profesie avocat și are o avere estimată la 3,4 miliarde dolari. Printre altele, deține parțial și echipa de fotbal Sparta Praga.

Daniel Kretinsky, investitorul care a cumpărat Europa FM

Kretinsky este interesat și de afacerile media. El a cumpărat recent pachetul majoritar de acțiuni al grupului care era difuzorul Europa FM, potrivit g4media.ro. ”Daniel Kretinsky, un magnat ceh controversat, ia cu asalt presa franceză”, scrie publicația de stânga Liberation, citată de Rador, care notează că, deși necunoscut în Franța până acum, cvadragenarul se pregătește să cumpere Télé 7 Jours, Elle, Marianne și mai multe titluri ale grupului Lagardère. “Este o operațiune de anvergură. Floarea presei franceze va trece sub pavilion ceh”, subliniază Pauline Ades-Mevel, responsabilă a biroului „Uniunea Europeană și Balacanii” pentru „Reporters sans frontière” (RSF), citată de Liberation. Societatea Czech Media Invest (CMI), primul grup de media ceh – până acum necunoscut la Paris – s-a lansat în achiziționarea masivă de ziare de la Lagardère. Marți, CMI a cumpărat deja de la gigantul Lagardère posturile de radio internaționale din Republica Cehă, Polonia, Slovacia și România cu 73 de milioane de euro. (D.C.)

Ultimele Articole