miercuri, februarie 19, 2025
spot_img

Metrouri anulate după sugestiile lui Traian Preoteasa. Grevă de luni, 3 februarie, într-o săptămână

Metrouri anulate. Traian Preoteasa, șeful CFR Călători, s-ar fi lăudat că el anulează trenuri ca să nu fie făcute ore suplimentare, model care se poate aplica și la metrou. Sindicaliștii USLM anunță o grevă japoneză luni, 3 februarie, urmată de o alta a excesului de zel pe 10 februarie.

„În cadrul Consiliului de Administrație al Metrorex, ca membru e directorul general CFR Călători, domnul Traian Preoteasa, care a spus că dumnealui nu face niciun fel de concesii, nu are bani pentru ore suplimentare, anulează trenuri. Am atras atenția că din cauza faptului că nu se angajează personal suficient se pot anula trenuri și la metrou”, a spus miercuri Marian Artimon, liderul USLM într-o informare făcută membrilor de sindicat.

Metrouri anulate

În opinia sa, anularea trenurilor ar avea efecte și mai grave decât cele de la CFR Călători, căci ar crește aglomerația în stații. Greva excesului de zel presupune că angajații vor refuza să presteze alte sarcini sau sarcini suplimentare în afara celor despre care ei cred că sunt obligația lor de serviciu.

Uniunea Sindicatul Liber din Metrou (USLM) a decis declanșarea, în data de 3 februarie, a unei greve japoneze de atenționare a călătorilor și a personalului de decizie cu privire la situația în care se află metroul, urmând ca, dacă solicitările sindicaliștilor nu vor fi ascultate, în 10 februarie aceștia să declanșeze o grevă de exces de zel.

Ordonanța Trenuleț e cauza

Nemulțumirile sindicaliștilor sunt determinate de Ordonanța Trenuleț, care interzice angajările la Metrorex.

„Deja avem un deficit de 20% din personal, se mai vorbește de vreo 300 de persoane, asta ar însemna blocarea totală pentru că nu avem cu cine să facem treaba. USLM a hotărât să înceapă, în data de 3 februarie, o grevă japoneză de atenționare a publicului călător și a tuturor factorilor de decizie că situația nu poate continua, iar de pe 10 februarie, dacă nu suntem ascultați și nu suntem respectați, vom face o grevă de exces de zel. Nu vom mai face rabat de la niciun fel de instrucție de serviciu”, a declarat liderul USLM, Marian Artimon, la un post de televiziune, citat de Agerpres.

Într-o dare de seamă destinată angajaților, Artimon a opinat că se pot acorda tichetele de masă la valoarea din noiembrie, și anume 30 de lei pe zi și că trebuie indexate salariile, căci CCM a fost convenit înainte de adoptarea Ordonanței Trenuleț, care nu are efect retroactiv.

Harababura pensionărilor își spune cuvântul

Potrivit acestuia, față de anul trecut, la Metrorex s-au pierdut 208 posturi pentru că în ultimul trimestru s-au pensionat foarte mulți salariați pe vechea Lege a pensiilor.

„Dacă nu ieșeau, pierdeau 35% din valoarea pensiei. Deficitul de personal se acutizează și nu mai există personal care să tragă trenurile, cum se spune la noi. Pe lângă acest deficit, sunt 10.000 de zile de concediu de odihnă rostogolite, ore suplimentare rostogolite, un mecanic care are dreptul la 8 zile libere nu primește decât 4 pe lună, oboseala se cronicizează și duce la boli și totodată duce și la concedii medicale. În această situație, a deficitului de personal și a concediilor medicale, au început să fie anulate trenuri din circulație. Astăzi (miercuri, n.r.) a fost anulat un tren pe Magistrala 2 Pipera – Berceni, cea mai aglomerată, iar lipsa acestui tren crește intervalul dintre trenuri și mai multă așteptare în stații și aglomerație în trenuri”, a mai spus Artimon.

El a arătat, de asemenea, că pichetul organizat săptămâna trecută în fața Ministerului Finanțelor nu a avut rezultat, iar la Guvern sindicaliștii s-au întâlnit cu consilierul premierului și secretarul de stat pe Feroviar.

Traian Preoteasa, un exemplu

„Am mai avut o întâlnire la Ministerul Transporturilor luni, ieri am avut Consiliul de Administrație, neoficial vă spun că membru în CA este și directorul de la CFR Călători, care a spus că la dânsul s-au anulat trenurile. Are peste 200 de trenuri anulate pe săptămână la CFR Călători. Vă dați seama ce înseamnă 10 trenuri anulate la metrou?”, a susținut liderul sindical.

El a avertizat că, din 10 februarie, vor fi respectate întocmai instrucțiunile de serviciu, iar dacă nu vor fi îndeplinite toate condițiile să iasă trenul în trafic, nu își mai asumă nimeni riscul. „Metroul înseamnă 700.000 călători aproape zilnic și trebuie să garantăm că atunci când folosesc metroul sunt în siguranță”, a subliniat Artimon.

Uniunea Sindicatul Liber din Metrou (USLM) a organizat săptămâna trecută pichete de protest în fața Guvernului și a Ministerului de Finanțe, cerând creșterea salariilor conform Contractului Colectiv de Muncă încheiat la finele anului trecut și finanțarea corespunzătoare a companiei.

IN THE SPOTLIGHT

CEMBRE și AGRISORG: Revoluția Echipamentelor Feroviare Moderne

Performanță, durabilitate și inovație în întreținerea căilor ferate Când vine vorba de eficiență și fiabilitate în construcția și întreținerea căilor ferate, CEMBRE setează noi standarde...

Ultimele Articole