vineri, februarie 21, 2025
spot_img

Metroul SA pierde ultimul tren pentru Cluj

Curtea de Apel Cluj a respins luni cererea firmei Metroul SA, cel mai mare consultant în proiectarea rețelelor subterane de transport, de punere în aplicare a unei decizii a CNSC privind licitația de elaborare a documentației la metroul din Cluj. Decizia de luni semnifică faptul că studiile aferente metroului clujean vor fi elaborate de asocierea condusă de Metrans. Nicio cale națională de atac a deciziei Primăriei Cluj nu mai este posibilă. Metroul SA pierde ultimul tren pentru licitația de la Cluj.

doru.cireasa@clubferoviar.ro

Metroul SA pierde ultimul tren pentru Cluj

Metroul SA a solicitat revizuirea unei decizii civile a Curții de Apel Cluj care infirma o decizie anterioară a Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor. Consiliul obligase  prin decizie  Primăria Cluj să reevalueze oferta depusă de Metroul SA.  După prima pronunțare defavorabilă a Curții de Apel, Metroul SA a solicitat strămutarea procesului de la Cluj. Săptămâna trecută, Înalta Curtea de Casație și Justiție a respinse cererea depusă de Metroul SA, acțiunea urmând să se judece tot la Cluj. Luni, judecata s-a soldat cu eșec pentru Metroul SA.

Metroul SA pierde ultimul tren pentru Cluj

„Respinge cererea de revizuire formulată de revizuenta „M” S.A. împotriva Deciziei civile nr. 270 din 3 martie 2020, pronunţată de Curtea de apel Cluj în dosarul nr. 949/33/2019, pe care o menţine în întregime. Obligă revizuenta să plătească intimatei „M E” S.R.L. suma de 23.643 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Definitivă şi executorie. Pronunţată prin punerea minutei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei azi, 22 iunie 2020”, a decis instanța.

Nemulțumirile firmei Metroul SA

La finele anului trecut, contractul aproape că era în buzunarul șefilor companiei Metroul SA. În decembrie 2019, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) admisese contestația formulată de SC Metroul SA în contradictoriu cu municipiul Cluj Napoca. „Anulează Raportul procedurii nr. 554410/29.10.2019, în partea ce privește evaluarea ofertei asocierii SWS Engineering SPA – Systra – Metrans Engineering SRL și în partea privind modul de calcul al punctajului acordat ofertei asocierii Metroul SA – Padeco Company Limited, precum și actele subsecvente acestui raport”, spunea decizia CNSC. Consiliul obliga Primăria:

  • să excludă din procedura de atribuire oferta asocierii SWS Engineering SPA – Systra – Metrans Engineering SRL, conform motivării;
  • să solicite clarificări asocierii Metroul SA – Padeco Company Limited și să recalculeze punctajul acordat experților cheie Vîlcan Adrian Vasile și Dumitrescu Consuela Cristina, conform celor din motivare.

Oferta Metroul SA – Padeco Japonia a fost plasată pe al doilea loc, în urma unei depunctări a doi experți propuși de Metroul SA. Pentru acest fapt, asocierea a depus pe 8 noiembrie contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). Asocierea a oferit ca preț 29,38 milioane de lei, mai mic decât cel declarat câștigător, iar Metroul SA a acuzat şi depunctarea artificială a ofertei lor. Metroul a susținut că Primăria Cluj-Napoca avea obligaţia să elimine din licitaţie asocierea declarată câştigătoare, întrucât din ea face parte chiar firma care a oferit consultanţă pentru elaborarea documentaţiei.

La rândul ei, asocierea condusă de Metrans a susținut că forma finală a documentației prezentate în licitație de către Primăria Cluj era departe de ceea ce au realizat ei în cadrul unui contract anterior.

Metrans -SWS vor face S.F.

Studiul de prefezabilitate va fi livrat în termen de cinci luni de la semnarea contractului, PUZ-ul în termen de 16 luni, iar studiul de fezabilitate peste 26 de luni. Pentru trenul metropolitan, au fost stabilite următoarele termene: la finele lunii a 12-a pentru PUZ şi la finele lunii a 14-a pentru studiul de fezabilitate final (inclusiv acordul de mediu, documentaţia pentru exproprierea terenurilor şi alte reglementări).

Metroul este prevăzut din centrul Floreștiului, pe la Polus/Vivo, cum se numește acum. Are 16 km și 16 stații, cam la un km va fi o stație. Se va opri la Podul Ira, iar de la Podul Ira metroul se va conecta cu calea ferată și vei putea merge până unde ai nevoie. Aproximativ doi ani durează realizarea acestui studiu de prefezabilitate, după care se va trece în faza următoare de a gândi bani europeni, bani locali, bani naționali și parteneriat public-privat pentru a finanța metroul”, explica anul trecut Emil Boc.

Săptămâna trecută, primarul Clujului a ridicat problema regimului acestui proiect, spunând că vrea ca acesta să fie similar cu cel din bucurești. Referirea a fost făcută, cel mai probabil, la posibilitatea finanțării metroului clujean din fonduri nerambursabile ale UE.

“Descentralizarea este un pas, dar nu și o garanție a succesului, dacă nu este dublată de o strategie bună. Eu, unul, voi fi un factor de coagulare. M-am întâlnit cu premierul Ludovic Orban, cu ministrul Lucian Bode, și am propus ca și metroul de la Cluj să fie prins în programul de descentralizare, nu numai cel din București”, spunea primarul.  Mesajul lui nu este foarte clar. Primarul lasă însă impresia că se gândește la obținerea surselor de finanțare pentru proiect. Metrorex este un exemplu și proiectul clujean ar trebui să îl urmeze.

 

IN THE SPOTLIGHT

CEMBRE și AGRISORG: Revoluția Echipamentelor Feroviare Moderne

Performanță, durabilitate și inovație în întreținerea căilor ferate Când vine vorba de eficiență și fiabilitate în construcția și întreținerea căilor ferate, CEMBRE setează noi standarde...

Ultimele Articole