După locomotiva Rapid 100, pusă în circulație de CFR Călători în luna ianuarie, vineri a fost pus pe șine și metroul Rapid 100, marcând astfel și în subteranele Capitalei Centenarul clubului de suflet al ceferiștilor. O emisiune filatelică dedicată celor 100 de ani alb-vișinii va fi lansată în această seară.
Evenimentul intitulat “Rapid, legenda continuă” a fost organizat de Clubul Sportiv Rapid și de Fotbal Club Rapid, în colaborare cu Metrorex, la stația de metrou Crângași de pe Magistrala 1, cea mai apropiată de Stadionul Giulești.
CITEȘTE și FOTO-VIDEO. Locomotiva Rapid 100 a plecat la drum. Ce spune mecanicul
Garnitura de metrou este colantată atât pe interior, cât și pe exterior cu sportivi emblematici ai Rapidului. Plimbarea prin trenul centenar este de fapt o călătorie în timp, în istoria Rapidului și trecând în revistă principalele sporturi la care clubul giuleștean performează de atâta vreme.
Vagoanele 1 și 6 ale trenului sunt vagoanele centenar, vagonul 2 este dedicat handbalului, vagonul 3 – fotbalului, vagonul 4 – voleiului și vagonul 5 – medialiaților olimpici.
De altfel, o reprezentantă de seamă a acestora din urmă, Violeta Beclea, vicecampioană olimpică la Sydney 2000, a și fost prezentă la festivitatea de la linia 3 a stației de metrou Crângași. Alături de ea au fost președintele CS Rapid, Bogdan Vasiliu, și președintele FC Rapid, Daniel Niculae.
Daniel Niculae laudă dezvoltarea metroului bucureștean și vrea să meargă cu trenul la Craiova
„Nu e nicio rușine să mergi cu metroul, cu tramvaiul, mai ales într-un oraș aglomerat poți scuti timp. Este o variantă de deplasare mult mai rapidă decât mașina personală. Metroul bucureștean s-a dezvoltat în ultima perioadă, fiind adăugate mai multe magistrale. Magistrala 5 este cea spre Drumul Taberei. Știu unde să schimb dacă merg cu metroul”, a declarat Daniel Niculae.
Întrebat de Club Feroviar dacă ia în calcul ca echipa de fotbal să-și reia deplasările în țară cu trenul, ca odinioară, președintele FC Rapid nu a exclus acest lucru: „Dacă traseul ar fi mai scurt cu trenul, de ce nu? Unde sunt rute directe, cum ar fi București-Craiova, este o variantă bună de deplasare”. Totodată, fostul jucător s-a declarat deschis ideii ca echipa Rapidului să sărbătorească în metrou atunci când va câștiga campionatul, pentru că ”deja cu autocarul deschis nu mai e la modă”.
Sportivii și sportivele Rapidului fac deplasările lungi din țară cu vagonul cușetă
L-am întrebat și pe președintele CS Rapid, Bogdan Vasiliu, dacă merge cu trenul și metroul. „Nu merg foarte des, doar în situații de urgență, când într-adevăr salvez mult timp”, a răspuns el. El nu merge des cu metroul și cu trenul, însă sportivii și sportivele de la Rapid da.
„Echipele fac deplasările în țară cu trenul, deplasările lungi le facem cu trenul. Sportivii și sportivele merg cu trenul la Baia Mare, la Zalău sau la Bistrița cu vagonul cușetă și tratează acest lucru ca pe o experiență plăcută. Și în București mulți merg cu metroul”. Întrebat dacă sportivii nu s-au confruntat cu întârzieri, Bogdan Vasiliu a răspuns că nu a fost vorba de evenimente majore.
Elita Rapidului, în metroul Rapid 100
Dincolo de fotografiile de grup sau seprate, vedetele Rapidului au călătorit și în cabina de conducere a trenului de metrou Rapid 100, care a făcut o demonstrație în stația Crângași.
După ce evenimentul a ajuns la final, garnitura ”centenară” a intrat pe traseu, cu călători, urmând să circule pe magistralele 1 și 3.
Emisiune filatelică pentru istorie
Evenimentele dedicate Centenarului Rapidului continuă și vineri seara. Astfel, CS Rapid și Romfilatelia lansează vineri, 23 iunie 2023, emisiunea filatelică “Rapid 100”. Evenimentul este programat de la ora 19.00, în Salonul Regal din incinta Gării de Nord.
Vor lua parte la eveniment, din partea Romfilatelia, directorul general Cristina Popescu, iar din partea CS Rapid, președintele clubului, Bogdan Vasiliu, și Alina Dobrin, câștigatoare cu Rapid, în anul 2000, a City Cup.
Emisiunea filatelică “Rapid 100” prezintă figuri emblematice din istoria de o sută de ani a clubului alb-vișiniu.