spot_img
sâmbătă, octombrie 1, 2022
spot_img

Drulă vrea să repornească metroul oprit de Oprescu. Creditul BEI stă degeaba de 10 ani

Metroul oprit de Oprescu în urmă cu șase ani de zile ar putea fi repornit de actuala conducere a Ministerului Transporturilor. Noul ministru Cătălin Drulă spune că cel mai important proiect de metrou este în acest moment continuarea Magistralei 5 până în Pantelimon, extensie care a fost stopată de Primăria Capitalei în 2015, pe vremea când primar general era Sorin Oprescu. Și asta cu toate că, încă din 2011, fusese semnat un acord de împrumut cu Banca Europeană de Investiții, în valoare de 465 milioane de euro.

Adrian Bărbulescu

metroul oprit de Oprescu Modernizarea trecerilor la nivel Cătălin Drulă despre restricțiile de viteză Cătălin Drulă cu calea ferată

”Aș vrea să facem o reprioritizare a proiectelor, să nu construim linii de metrou în zone unde traficul e mai mic, unde densitatea populației este mai scăzută și să facem liniile care sunt cele mai importante pentru oraș”, a declarat vineri ministrul Transporturilor Cătălin Drulă.

Potrivit oficialului, cel mai important proiect de metrou va fi continuarea M5 de la Eroilor până la Universitate și mai departe până în Pantelimon, pe axa Est-Vest a Capitalei. ”În ceea ce privește rețeaua de metrou, cea mai importantă linie este, după mine, M5, continuarea magistralei M5 de la Eroilor mai departe către centrul Capitalei, la Universitate și de acolo mai departe, la Iancului și Pantelimon. Această magistrală est-vest care traversează Capitala, similar cu Magistrala 2 care e de la Nord la Sud, ar ajuta enorm în termen de trafic care să meargă în subteran și să decongestionăm ce e la suprafață”, a spus Drulă, care a mai precizat că a avut deja o discuție în acest sens și cu primarul general Nicușor Dan.

”Aș vrea să facem o reprioritizare a proiectelor, să nu construim linii de metrou în zone unde traficul e mai mic, unde densitatea populației este mai scăzută și să facem liniile care sunt cele mai importante pentru oraș”, a spus Drulă.

Fără a spune explicit, ministrul a făcut referire la proiectul Magistralei 6 de metrou, 1 Mai-Aeroport Henri Coandă Otopeni, pentru care Comisia Europeană a acordat finanțare doar pentru jumătate, până la stația Tokyo (în dreptul Băneasa Sopping City, mall-ul fugarului Puiu Popoviciu).

„În 2016 se vorbea despre M5 că e pe cale să fie lansată, tot așa pe cale să fie lansată e și în 2021, dar eu chiar vreau să fie lansată”, a conchis Cătălin Drulă.

Lucrările la tronsonul de metrou Piața Iancului-Pantelimon ar fi trebuit să înceapă în 2016

metroul oprit de Oprescu metrou Eroilor - Piața IanculuiÎntr-adevăr, lucrările la Magistrala 5 de metrou, tronsonul Piața Iancului-Pantelimon, ar fi trebuit să înceapă în 2016, numai că ele au fost amânate din cauza faptului că, în 2015, Primăria Capitalei, condusă la acea vreme de Sorin Oprescu, a refuzat să dea autorizație de construcție.

”Termenul inițial pentru începerea lucrărilor la tronsonul Iancului-Pantelimon a fost 2016 și nu se poate respecta din cauza lipsei avizelor de circulație și urbanism de la PMB (implicit a autorizației de construire); procedurile de avizare au fost stopate de responsabilii municipalității din cauza lucrărilor în curs de modernizare a tramvaiului. Lucrările de metrou au fost blocate pentru moment, fiind amânate după anul 2020”, declarau la începutul lui 2016 oficialii Metrorex.

Metroul oprit de Oprescu pentru a moderniza șinele de tramvai

buclă de întoarcere a tramvaielor Gabriela Firea și Traian BăsescuLucrările la metrou au fost stopate pentru că, în 2015, Primăria Capitalei, prin directorul Direcţiei Transporturi de la acea vreme, Ion Dedu, sub coordonarea lui Sorin Oprescu, a dat ordin de începere a lucrărilor de modernizare pe şoselele Iancului şi Pantelimon.

Şi asta cu toate că oficialii municipalităţii aveau cunoştinţă despre planurile de extindere a rețelei de metrou în zonă, fiind notificaţi în nenumărate rânduri de către Metrorex. ”Lucrarea este inclusă în Planul Urbanistic General al Municipiului Bucureşti, aprobat de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti în  anul 2000. Încă de la obţinerea Hotărârii de Guvern nr. 525 din 21.05.2008 pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii <Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon. Tronson Universitate – Pantelimon>, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 390 din 23.05.2008, a fost obţinut de la Primăria Municipiului Bucureşti certificatul de urbanism semnat de arhitectul şef şi primarul general al municipiului Bucureşti în care se preciza termenul de realizare a lucrărilor”, spunea în 2015 directorul general al Metrorex de la acea vreme, Aurel Radu.

Mai mult, fusese obținut certificatul de urbanism nr. 188 din 22.05.2014 pe baza căruia au început procedurile de obţinere a celorlalte avize şi acorduri necesare obţinerii autorizaţiei de construire.

Credit de la Banca Europeană de Investiţii

metroul oprit de OprescuContractul pentru finanţarea proiectului de metrou Piața Iancului-Pantelimon a fost semnat pe 16 decembrie 2011 cu Banca Europeană de Investiţii (BEI), pentru ca apoi să fie ratificat prin Legea nr. 33/08.03.2013, publicată în Monitorul Oficial nr. 156/25.03.2013. Valoarea creditului se ridică la 465 milioane de euro.

Tronsonul Piața Iancului-Pantelimon al Magistralei 5 de metrou urma să aibă şase staţii: Piaţa Iancului 2, Naţional Arena, Chişinău, Morarilor, Sfântul Pantelimon şi Vergului (lângă Cora Pantelimon).

Metroul oprit de Oprescu. Nici acum nu e gata linia de tramvai

Nici până în momentul de față, proiectul de modernizare a liniilor de tramvai pe șoselele Iancului și Pantelimon nu este gata.

Terminalul Multimodal Granitul va fi finalizat abia luna viitoare, potrivit ultimelor anunțuri ale Municipalității. El include și bucla de întoarcere a tramvaielor și ar fi trebuit să fie gata în 2014, însă unele probleme cu legea întâmpinate de constructor au tot amânat punerea lui în funcțiune.

În momentul în care vor începe lucrările la metrou, calea de rulare modernizată de pe șoselele Iancului și Pantelimon va trebui scoasă în dreptul stațiilor, iar circulația tramvaielor se va opri din nou în zonă.

Ultimele Articole