spot_img
sâmbătă, septembrie 24, 2022
spot_img

Lucian Bode a semnat contractul de finanțare pentru metroul lui Daniel Băluță

Ministrul Transporturilor, liberalul Lucian Bode, a semnat marți contractul de finanțare pentru metroul lui Daniel Băluță, primarul PSD al Sectorului 4.

metroul lui Daniel Băluță

Lucian Bode a semnat, la sediul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, contractul  de finanțare privind “Edificarea unei stații de metrou la nivel suprateran situată între stația de metrou Berceni și Șoseaua de Centură”.

Acest proiect este în concordanță cu Strategia de Dezvoltare a rețelei de metrou și a făcut obiectul mai multor analize, atât la nivelul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, cât și la nivelul Consiliului General al Municipiului București (CGMB), al Consiliului Județean Ilfov și al Primăriei Sectorului 4. Aceste analize s-au concretizat anul trecut, când a fost semnat Protocolul pentru obiectivul de investiții, încheiat între MTIC (în calitate de administrator), concedentul imobilului aferent obiectivului de investiții – Metrorex și Primăria Sectorului 4, cu avizul CGMB.

Metroul lui Daniel Băluță va costa 44 milioane de euro

Stația de metrou Berceni Centură Aici va fi amplasată noua stație metrou de pe Șoseaua Berceni
Aici va fi amplasată noua stație

Valoarea totală este de 214,888,005.09 lei (echivalentul a aproximativ 44 milioane de euro), din care valoarea totală eligibilă, finanțată prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, este de 179,972,728.00 lei (85% din valoarea totală eligibilă aprobată – 152.976.818,80 lei este asigurată din Fondul de Coeziune, iar 15% în valoare de 26.995.909,20 lei va fi finanțată din bugetul AM POIM). Finanțarea nerambursabilă este alocată din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 1 ”Îmbunătățirea mobilității prin dezvoltarea rețelei TEN-T și a metrou-lui”, Obiectiv specific 1.4 ”Creșterea gradului de utilizare a transportului cu metroul în București – Ilfov.

Obiectivul general al proiectului vizează creșterea gradului de accesibilitate la rețeaua de transport cu metroul în zona de Sud a Municipiului București, prin extinderea magistralei M2 cu o stație supraterană, în apropierea Șoselei de Centură.

Prin acest proiect, se dorește  extinderea rețelei actuale de metrou prin construirea unei noi stații supraterane la standarde europene și îmbunătățirea infrastructurii existente prin prelungirea liniei existente cu 1,6 km de cale de rulare supraterană, conducând astfel la creșterea ponderii de călători transportați cu metroul și, totodată, reducerea timpului petrecut în trafic pentru tranzitarea orașului ca urmare a implementării proiectului. Procedurile de derulare si urmărire a contractului se execută de către Primăria Sectorului 4, iar Metrorex asigură asistența tehnică.

Contractul pentru proiectarea și execuția noii stații de metrou de pe Șoseaua Berceni, în valoare de aproximativ 157 milioane lei, a fost atribuit firmei SOMET. Licitația a fost organizată de Primăria Sectorului 4, iar documentul a fost semnat pe 15 aprilie.

Lucian Bode vrea extinderea metroului dincolo de Șoseaua de Centură

“Am semnat astăzi acest contract de finanțare încheiat între MTIC și METROREX pentru că îmi doresc o dezvoltare a proiectelor de infrastructură, dar și o dezvoltare a metroului bucureștean. Faptul că am găsit sursa de finanțare, din fonduri europene nerambursabile, este cu atât mai îmbucurătoare, cu cât vine și în concordanță cu strategia noastră de a implica autoritățile locale în astfel de proiecte. Iată că se poate, după ce am aplicat acest concept la nivelul CNAIR, în cazul unor centuri ocolitoare pe care le-am dat autorităților locale, venim acum și către Metrorex. Dezvoltarea rețelei de metrou are în vedere o extensie și dincolo de Șoseaua de Centură, astfel încât să putem pune în practică strategia noastră de mobilitate urbană din zona București-Ilfov”, a declarat ministrul Lucian Bode.

Ultimele Articole