joi, aprilie 17, 2025

Grindeanu spune cât va costa metroul Gara de Nord-Gara Progresul. Diferența față de Băluță

La un an după ce Primăria Sectorului 4, condusă de Daniel Băluță (PSD), a lansat licitația pentru proiectare și execuție, Ministerul Transporturilor, condus de colegul său de partid Sorin Grindeanu, a înaintat indicatorii tehnico-economici pentru metroul Gara de Nord-Gara Progresul. Este vorba de extinderea Magistralei 4, deja existentă, cu încă 11 km, însă licitația este contestată și, în consecință, suspendată. În altă ordine de idei, apar diferențe semnificative între sumele avansate de cele două instituții de stat (Primărie și Minister).

Pe site-ul Ministerului Transporturilor a fost postat, în consultare publică, proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiţii “Extinderea rețelei de metrou Magistrala 4 de metrou, Secțiunea Gara de Nord-Gara Progresul”.

Varianta de traseu are o lungime construită (în exploatare cu călători) aproximativă de 10,84 km plus o lungime construită (în exploatare fără călători – legătura cu Depoul Progresul) de 1,1 km. Metroul Gara de Nord-Gara Progresul va avea 13 stații și un depou suprateran nou construite, plus stația Gara de Nord 2 existentă. Legătura cu Magistrala 4 de metrou existentă se va realiza în Stația Gara de Nord 2 prin continuarea axelor căilor liniei 1 și liniei 2 existente. Potrivit Notei de fundamentare a proiectului de act normativ, unul dintre beneficiile punerii în funcțiune a noului tronson va fi reducerea timpului de călătorie între Gara de Nord și Gara Progresul cu 58%.


 

Grindeanu spune 8,67 miliarde de lei, Băluță – 11,4 miliarde de lei

Dar să vedem cifrele proiectului, în varianta ministerului. Menționăm doar în treacăt faptul că acestea au fost avansate (nu aprobate, căci acest lucru se va face în Guvern) la un an fără trei săptămâni de când licitația a fost lansată în sistemul electronic de achiziții publice, deci carul a fost pus înaintea boilor.

Valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA) este propusă la 17.064.324.622 de lei, din care lucrările propriu-zise de construcții-montaj reprezintă 8.671.333.443 de lei.

În anunțul de licitație publiocat pe 26 aprilie 2024 de Sectorul 4 cu titlul ”Extinderea rețelei de metrou Magistrala 4 de metrou, secțiunea Gara de Nord-Gara Progresul”, contractul are o valoare totală estimată cuprinsă între 9.642.032.746,87 și 11.395.129.609,94 lei. Deci mult mai mare decât cea avansată acum de Ministerul Transporturilor.

Explicația diferenței

Deși am cerut lămuriri în legătură cu această diferență de la directorul general al Metrorex, Mariana Miclăuș, și de la secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ionel Scrioșteanu, până la ora publicării articolului de față nu am primit niciun răspuns.

Ne-a răspuns însă Violeta Boerescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 4, care a ținut să precizeze că nu este vorba de nicio ”ieftinire” a proiectului. ”Valoarea mai mică a Ministerului Transporturilor se referă strict la lucrările de construcții-montaj. Restul sumei reprezintă lucrări de proiectare, de dotări, de punere în funcțiune”, a spus ea.



Procedura de achiziție, împărțită în două loturi

Licitația lansată pe 26 aprilie 2024 de Primăria Sectorului 4 pentru metroul Gara de Nord-Gara Progresu este împărțită în două loturi, astfel:

  1. Tronson 1 – Gara de Nord-Eroii Revoluției 2

Valoarea estimată fără TVA: 5.212.725.936,58 – 6.160.494.288,69 lei

  1. Tronson 2 – Eroii Revoluției-Gara Progresul

Valoarea estimată fără TVA: 4.429.306.810,29 – 5.234.635.321,25 lei.

În octombrie 2024 au fost depuse ofertele. Pentru lotul 1 au ofertat Gülermak Spółka z Ograniczoną Odpowiedzialnością și asocierea Dogus Insaat ve Ticaret A.S. (lider), GP Group JSC, Trace Group Hold, iar pentru lotul 2 asocierea Construcții Erbașu (lider), Concelex, Bog’art.

Numai că între timp procedura de achiziție publică fusese contestată de spaniolii de la FCC Construccion, așa cum am scris. ”Deşi procedura de achiziţie este una dintre cele mai mari şi valoroase organizate vreodată în România, modalitatea neclară, incompletă şi nelegală în care Autoritatea Contractantă a înţeles să răspundă la cele 603 solicitări de clarificare pentru Lotul 1 impune restabilirea echilibrului părţilor prin intermediul prezentei contestaţii, autoritatea răspunzând la numeroase solicitări de clarificare, în sensul că aspectele vor fi lămurite şi discutate în faza de execuţie a contractului, la elaborarea proiectului tehnic, doar cu ofertantul declarat câştigător, deşi aceste informaţii sunt absolut necesare ofertanţilor atât pentru elaborarea ofertelor, cât şi autorităţii pentru compararea şi departajarea acestora, fiind o componentă a principiilor transparenţei, tratamentului egal şi nediscriminării”, se arată în contestația depusă pe SEAP.

IN THE SPOTLIGHT

Transportul feroviar prinde viteză la Oradea: Conferința de Operatorie Feroviară & Material Rulant, ediția XIX

În zilele de 21 și 22 mai 2025, Oradea va deveni centrul atenției pentru profesioniștii din domeniul feroviar, găzduind Conferința de Operatorie Feroviară &...

Ultimele Articole