Guvernul chilian dă bani pentru reparații la metroul din Santiago de Chile, distrus de protestatari

3 decembrie 2019

Guvernul chilian a prezentat luni un plan de 5,5 miliarde de dolari pentru a încerca să rezolve criza socială care agită ţara de peste 45 de zile, inclusiv pentru reparații majore la metroul din Santiago de Chile.

metroul din Santiago de Chile violențe la Santiago de Chile

Situaţia dificilă “impune o acţiune a statului printr-o politică bugetară ambiţioasă pentru anul 2020 (…) Acest program, pe care îl prezentăm astăzi, prevede resurse în valoare de 5,5 miliarde de dolari”, a anunţat ministrul de Finanţe, Ignacio Briones, în ziua în care banca centrală a anunţat o prăbuşire cu 3,4% a activităţii economice din cauza crizei, cea mai gravă scădere din ultimii zece ani.

Planul de ajutorare prevede o creştere a cheltuielilor publice în 2020 de circa 3 miliarde de dolari, un ajutor financiar de 1,9 miliarde dolari pentru IMM-uri şi 525 milioane de dolari de ajutoare diverse, cum ar fi reconstrucţia metroului din Santiago de Chile, puternic devastat de la începutul crizei care a izbucnit la 18 octombrie.

Planul ar urma “să genereze 100.000 de noi locuri de muncă anul viitor”, a subliniat Ignacio Briones, într-un mesaj de la sediul Guvernului, citat de Agerpres.

Pagube însemnate la metroul din Santiago de Chile

Mişcarea de protest social din Chile s-a soldat cu 23 de morţi, dintre care cinci după intervenţia forţelor de ordine, şi peste 2.000 de răniţi. După o mobilizare istorică la 25 noiembrie, care a reunit 1,2 milioane de persoane, manifestaţii de mai mică amploare continuă pentru a reclama mai multă justiţie socială.

Totul a început pe 18 octombrie, când protestatarii i-au îndemnat pe oameni să urce în trenurile de metrou fără bilet, ca protest față de creşterea preţurilor la bilete, de la 800 la 830 de pesos (1,04 euro) la orele de vârf. Preţul biletelor a crescut ultima dată în ianuarie cu 20 de pesos.

Metroul din Santiago are cea mai lungă reţea (140 km) din America de Sud și transporta zilnic circa trei milioane de pasageri.