În urmă cu 120 de ani, pe 19 iulie 1900, se puneau în funcțiune primele opt stații de la metroul din Paris, după doar 17 luni de lucrări. La București, finalizarea Magistralei 4 a avut loc după 31 de ani de la începerea lucrărilor. Cât privește Magistrala 5, lucrările au început în 2012 și nici acum nu sunt gata.
Adrian Bărbulescu
Lucrările de construcție la primele opt stații ale metroului din Paris au început pe 4 octombrie 1898, iar pe 19 iulie 1900, la ora 13,00, Linia 1 a fost pusă în funcțiune cu călători, între Porte Maillot și Porte de Vincennes, relatează Le Parisien.
Metroul din Paris, construit pentru Expoziția Universală
Ea a fost construită pentru a face legătura între diferitele pavilioane ale Expoziției Universale și a facilita transportul la Jocurile Olimpice de Vară din 1900 la Bois de Vincennes. Linia a fost inaugurată într-o manieră foarte discretă, deoarece Compania de căi ferate metropolitane (Compagnie du chemin de fer métropolitain) din Paris voia ca numărul de călători să crească progresiv, nu brusc. În iulie 1900, au fost inaugurate doar opt stații. Celelalte zece au fost puse în funcțiune, pe rând, între 6 august și 1 septembrie 1900.
Acum, Linia 1 a metroului din Paris este una dintre cele 16 linii ale rețelei metropolitane din Capitala Franței. Între timp, linia face legătura între stația La Défense la vest și Château de Vincennes la est, urmărind traseul axei istorice din Paris, pe o distanță de 16,5 km.
Ce s-a făcut în 17 luni la metroul din Paris la noi a durat 31 de ani
La aproape un secol distanță, românii au bifat și ei o performanță, însă una negativă – opt stații în 31 de ani. Lucrările de construcție la Magistrala 4 a metroului bucureștean au început în decembrie 1989, odată cu cele la tronsonul Nicolae Grigorescu – Linia de Centură (redenumită ulterior Anghel Saligny).
Din cauza fondurilor insuficiente, ritmul lucrărilor a început să scadă, pentru ca în 1994 să fie sistate de-a dreptul. Apoi, s-a trecut la inundarea controlată a tunelurilor, ca măsură de conservare a galeriilor. Abia în 1997 s-a obținut un împrumut de la Banca Europeană de Investiții și astfel s-a putut repara infrastructura existentă pentru ca ulterior, pe 1 Martie 2000 să aibă loc deschiderea pentru călători a tronsonului Gara de Nord 2 – 1 Mai (patru stații).
A fost nevoie de încă 11 ani pentru a fi date în funcțiune, la 1 iulie 2011, încă două stații, Jiului și Parc Bazilescu, în cartierele Pajura și Bucureștii Noi. În fine, pe 31 martie 2017 fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, inaugura ultimele două stații din Magistrala 4, construite de italienii de la Astaldi – Laminorului și Străulești.
Și abia săptămâna trecută a fost finalizat sistemul de automatizare, așa că investiția a fost, într-un final, dusă la bun sfârșit.
Magistrala 5, sabotată de Ponta, Vanghelie și Fenechiu
În ceea ce privește Magistrala 5, tronsonul Râul Doamnei-Eroilor, ea va avea 10 stații: Râul Doamnei, Brâncuși, Valea Ialomiței, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară și Eroilor 2.
Începute în forță în 2012, lucrările s-au oprit brusc un an mai târziu, din cauză că premierul de la acea vreme, Victor Ponta, a decis să taie drastic fondurile alocate acestui proiect de investiții. În proiectul de buget pe 2013, care ulterior a devenit literă de lege, la capitolul dedicat lucrărilor la Magistrala 5 Drumul Taberei-Universitate, s-au alocat 95 milioane de lei, de cinci ori mai puțin decât cele 500 milioane estimate pentru acel an de către Guvernul Ponta 1 la rectificarea bugetară din vara lui 2012. La această tăiere a fondurilor au fost părtași foștii miniștri ai Transporturilor, Ovidiu Silaghi și Relu Fenechiu.
Apoi, în primăvara lui 2015, procurorii DNA descindeau la sediul central al Metrorex (societate condusă la acea vreme de Aurel Radu, fostul șef de economat al primarului Sectorului 5, Marian Vanghelie) din Palatul CFR, pentru a ridica documente legate de licitația pentru achiziția de trenuri de metrou destinate Magistralei 5, câștigată de spaniolii de la CAF. Cu acel prilej, s-a constatat că mai mulți membri ai comisiei de licitație fuseseră plimbați prin Spania și primiseră cadouri scumpe de la firma iberică.
Licitația a fost anulată, iar procedura reluată se află acum în plină desfășurare. Evident, trenurile nu au cum să fie livrate până la punerea în funcțiune, așa că va fi luat material rulant de pe magistralele 1 și 3. Recent, și ultimul termen avansat de ministrul Transporturilor, Lucian Bode, pentru punerea în funcțiune a Magistralei 5 (30 iunie) a picat. Se fac așadar opt ani de când au început lucrările.
La metroul din Paris, opt stații au fost construite în 17 luni, acum mai bine de 100 de ani.