Metroul din Harkov primeste 160 milioane de euro

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va acorda orasului Harkov, al doilea ca marime din Ucraina, un imprumut in valoare de 160 milioane de euro. Acesta, acordat pentru o perioada de 18 ani, va finanta construirea a doua statii noi de metrou, a unui depou si achizitia de trenuri noi. La randul sau, Banca Europeana de Investitii (BEI) va acorda un imprumut cu aceeasi valoare.

Harkov, situat in nord-estul Ucrainei, are o populatie de 1,5 milioane de locuitori si reprezinta un centru industrial semnificativ.

Extensia, cu 3,5 kilometri, a liniei curente de metrou dar si construirea noilor statii, Derzhavynska si Odeska, vor asigura o diminuare a aglomerarii in trafic, inregistrata in partea de sud a orasului. De asemenea, noul proiect de metrou va asigura legaturi de transport mai bune si mai rapide catre centrul orasului si catre aeroport. Prin extensia liniei de metrou, nou construitele zone rezidentiale din Harkov vor beneficia de imbunatatirea mobilitatii.

Toate contractele din cadrul proiectului finantat de BERD vor fi achizitionate prin licitatie deschisa in stricta conformitate cu politicile si regulile de achizitii ale BERD. Aceasta va oferi oportunitati egale pentru ofertantii eligibili si va contribui la transparenta si rentabilitatea programului de extindere a metroului.

Un studiu de fezabilitate pentru acest proiect a fost derulat prin finantarea acordata de catre guvernul Japoniei.