luni, septembrie 25, 2023
spot_imgspot_img

Metroul din Cluj a ridicat rezultatele Alstom în trimestrul 1 la nivel global

Metroul din Cluj, un proiect din Filipine și un contract pentru livrarea de tramvaie în Philadelphia au impulsionat rezultatele Alstom în trimestrul 1 din anul fiscal 2023/2024 (de la 1 aprilie la 30 iunie 2023). Comenzile grupului francez în această perioadă s-au ridicat la valoarea totală de 3,9 miliarde de euro, iar cifra de afaceri a ajuns la 4,2 miliarde de euro, în creștere cu 4,3% față de același interval al anului precedent.  În România, Alstom mai asigură și mentenanța la Metrorex, metroul bucureștean, și urmează să livreze trenuri de metrou și de cale ferată. 

”În cursul primului trimestru, Alstom a câștigat contracte importante în activitatea Sisteme în Filipine și în România, dar și un important proiect de tramvaie în Philadelphia, în Statele Unite. Mediul de piață rămâne pozitiv, cu un larg portofoliu de oportunități pentru următorii trei ani. Atenția pe care o acordăm execuției a permis cifrei noastre de afaceri organice să se majoreze conform traiectoriei anunțate. Încrezători în reziliența modelului nostru economic, confirmăm obiectivele noastre pe termen scurt și mediu”, a declarat Henri Poupart-Lafarge, președintele Consiliului de Administrație și director general al Alstom, citat în comunicatul dat publicității marți.

Rezultatele Alstom în trimestrul 1: comenzi de 3,9 miliarde de euro

În primul trimestru din anul fiscal 2023/2024, Alstom a primit comenzi în valoare de 3.875 milioane de euro, în comparație cu 5.601 milioane de euro în aceeași perioadă a anului trecut.

Performanța de atunci a fost impulsionată în mod special de un contract atribuit de operatorul Landesanstalt Schienenfahrzeuge Baden-Württemberg din Germania, cu o valoare de aproape 2,5 miliarde de euro.

Metroul din Cluj-Napoca, motor de creștere globală pentru Alstom

Pe plan regional, Europa a reprezentat 48% din totalul comenzilor. Alstom a câștigat un contract pentru construcția liniei 1 a metroului din Cluj-Napoca (nord-vestul României), în cadrul unui consorțiu cu companiile de lucrări publice Gulermak (Turcia) și Arcada (România). Valoarea totală a proiectului la cheie este de aproximativ 1,8 miliarde de euro, din care partea Alstom se ridică la circa 400 de milioane de euro, se arată în comunicatul citat.

Proiectul metroului din Cluj include 21 de stații, costă 9 miliarde de lei, din care 1,5 miliarde de lei fonduri din PNRR, iar termenul de realizare este de opt ani, cu 12 luni pentru etapa de proiectare și șapte ani pentru execuție. Lucrările vor fi făcute de asocierea alcătuită din Gulermak Agir Sanayi Insaat Ve Taahhut A.S. – Gülermak Spólka Z Ograniczona Odpowiedzialnoscia – Alstom Transport S.A. – Arcada Company S.A. În prima etapă, pentru care contractul a fost semnat la finele lunii mai, așa cum a scris atunci Club Feroviar, vor fi finalizate lucrările pe 9,16 km, care includ secțiunea Sfânta Maria – Europa Unită (9 stații) și depoul. Lucrările din această etapă, finanțată prin PNRR, trebuie finalizate până la sfârșitul lunii august 2026.

În cea de-a doua etapă, finanțarea va asigura construcția secțiunilor Țara Moților – Sfânta Maria (7 stații) și Piața Mărăști – Muncii (3 stații) care totalizează 11,87 km.

130 de tramvaie vor fi livrate în Philadelphia

În America, Grupul Alstom a semnat un contract cu Southeastern Pennsylvania Transportation Authority (SEPTA), pentru livrarea a 130 de tramvaie electrice cu podea coborâtă în Philadelphia, cu o valoare de peste 667 milioane de euro, cu opțiunea de a construi încă 30 de tramvaie.

În regiunea Asia-Pacific, Alstom a câștigat, în cadrul unui consorțiu cu Colas Rail, un contract cu Mitsubishi Corporation pentru furnizarea unui sistem feroviar integrat în cadrul proiectului North-South Commuter Railway (NSCR) din Filipine. Partea Alstom din acest contract se ridică la aproximativ un miliard de euro.

Rezultatele Alstom în trimestrul 1: cifră de afaceri în creștere cu 4,3%

Cifra de afaceri a grupului Alstom în primul trimestru a fost de 4.175 milioane de euro, față de 4.002 milioane de euro în același interval al anului trecut, deci o creștere de 4,3%.

Cifra de afaceri a domeniului Material Rulant în acest trimestru s-a ridicat la 2 294 milioane de euro, în creștere cu 5,5%, reflectând un bun nivel de execuție cu precădere în Europa, Brazilia și Kazahstan. Vânzările din activitatea de Semnalizare s-au ridicat la 599 milioane de euro, în creștere cu 13% față de exercițiul precedent. Activitatea Sisteme a realizat o cifră de afaceri de 326 milioane de euro, în scădere cu 16% față de aceeași perioadă din 2022, afectată de finalizarea în cursul acestui trimestru a unor proiecte în curs.

Activitatea Servicii a înregistrat o performanță susținută în perioada de referință, cu o cifră de afaceri de 956 milioane de euro, în creștere cu 5,1%, grație activității de gestionare a activelor, cu precădere în Italia și în America de Nord.

Ultimele Articole