spot_img
marți, mai 24, 2022
spot_img

Metroul din Cluj, finanțat prin PNRR doar dacă Emil Boc demonstrează că îl termină în 2026

Emil Boc trebuie să demonstreze că poate termina metroul din Cluj până în 2026 pentru a primi bani pe acest proiect prin PNRR.

forajele pentru metroul din Cluj-Napoca

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, arată că „Metroul Cluj” va putea fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) doar dacă primarul Emil Boc poate să demonstreze că va respecta termenul de implementare a proiectului, respectiv anul 2026, potrivit actualdecluj.ro.

Mai precis, Primăria Cluj trebuie să prezinte un plan justificat de implementare care să ateste că 2026 este anul în care Metroul Cluj va fi gata.

„Legat de Metroul Cluj, am avut discuții și cu primarul Emil Boc. Trebuie să demonstreze că acest proiect poate fi gata până în 2026, aceasta este condiția venită de la Comisia Europeană și știu că Primăria Cluj muncește acum la acest aspect”, a răspuns ministrul Ghinea chestionat despre proiectele care vor fi incluse spre a fi finanțate prin intermediul PNRR.Ghinea a admis că sunt foarte multe aspecte contestate de Comisia Europeană în varianta actuală a PNRR, astfel că România ar urma să depășească termenul inițial de depunere (30 aprilie).

Agenda metroului clujean este destul de aglomerată. Fazele de proiectare și licitație, incluzând soluționarea contestațiilor, pot fi de durată, lăsând prea puțin timp pentru lucrările propriu-zise.

Proiectele cuprinse în PNRR trebuie să înceapă cel târziu la 31 decembrie 2023 şi trebuie încheiate până la sfârşitul anului 2026. „Dacă la 31 decembrie 2026 nu am încheiat o investiție pentru care am primit bani, atunci va trebui să dăm banii înapoi. Nu doar că va trebui să finalizăm investiția din alte surse, dar va trebui să dăm banii înapoi”, explică parlamentarul român, Siegfried Mureșan. (D.C.)

Ultimele Articole