luni, mai 6, 2024
spot_img

Experiment al RATP și al Primăriei. Ce stații de metrou din Paris vor fi deschise toată noaptea

Primăria și RATP au pus la cale un experiment prin care mai multe linii de metrou din Paris vor fi deschise toată noaptea, experiment care va dura până în martie.

metrou din Paris

Experimentul vizează șase linii de metrou și trei tronsoane de tramvai, informează Daily Geek Show.

Mijloacele de transport ale RATP n-au circulat niciodată toată noaptea, cu excepția zilei de 31 decembrie și de Sărbătoarea Muzicii. Acesta lucru este însă pe cale să se schimbe.

În acord cu RATP, Valérie Pécresse, șefa Regiunii Île-de-France, a anunțat că vor fi făcute teste în vederea funcționării rețelei de transport 24 de ore din 24. Din septembrie 2019 și până în martie 2020, pasagerii vor putea utiliza metroul toată noapte, un week end pe lună. De sâmbătă la 5,30 până luni la 00,30, unele linii vor prelua turiștii, noctambulii și cei care lucrează în tura de noapte.

Șase linii de metrou din Paris, vizate de experiment

Pentru moment, doar șase linii de metrou sunt vizate de această măsură – liniile 1, 2, 5, 6, 9 și 14. Dacă parizienii se arată mirați de faptul că printre acestea nu se află și linia 4 (axă majoră care traversează Parisul de la nord la sud), explicația constă în faptul că pe această linie au loc numeroase lucrări de automatizare.

Chiar dacă trenurile vor circula noaptea, pasagerii trebuie să verifice dinainte dacă stația lor este deschisă. În cadrul acestor texte, vor fi deschise doar 75 de stații. Traficul nocturn va fi aplicat și pentru tronsoanele T3a, T3b et T2 ale tramvaiului.

Funcționarea pe timpul nopății a rețelei de transport este de mult timp un subiect de dezbatere între Primăria Parisului, RATP, STIF (actuala Île-de-France Mobilités) și Regiunea Île-de-France. Acum, s-a ajuns în final la un acord iar acest experiment va determina dacă pe viitor va fi vizată întreaga rețea. Ideea nu este nouă – ea este aplicată de ani buni de metrourile din Londra și New York, de unde probabil s-au inspirat și parizienii.

IN THE SPOTLIGHT

Târgul de Carieră Feroviară în România, 12-14 iunie în format hibrid: fizic și online

”Târgul de Carieră Feroviară în România”, singurul târg de profil dedicat domeniului feroviar și al transportului urban pe șină, se va desfășura în format...

Ultimele Articole