spot_img
luni, martie 27, 2023
spot_img

Metrorex vrea să cumpere energie electrică pentru întregul an

Compania Metrorex vrea să cumpere energie electrică la aproape 1000 lei/Mwh, după ce anul trecut a avut nu mai puțin de șapte licitații de energie anulate din lipsă de oferte.

Potrivit anunțului publicat sâmbătă în SEAP, licitația are o valoare cuprinsă între 159,4 și 173,58 milioane lei, pentru o cantitate de 180.000 – 196.000 Mwh. Este vorba de cantitatea necesară consumului societății timp de un an. Compania așteaptă ofertele până la data de 3 aprilie 2023.

Sistemul de alimentare include 36 de locuri de consum (81 de puncte de măsurare a energiei electrice alimentate la medie tensiune (10 kV și 20 kV).

Odată cu finalizarea lucrărilor de punere în funcție a locului de consum Tudor Arghezi – Magistrala 2, numărul locurilor de consum va deveni 37, iar punctele de măsură 83. Cantitatea de energie electrică livrată este profilată la medie tensiune și este defalcată pe zile standard și intervale bază de decontare.

Metrorex vrea să cumpere energie electrică

Metrorex beneficiază deocamdată de energie subvenționată de la bugetul de stat la un preț de 1000 lei pe Mwh, însă nu se știe dacă subvenția va mai fi acordată de către Guvern după vara acestui an. Ridicarea subvenției sau imposibilitatea Metrorex de a achiziționa energie la mai puțin de 1000 de lei pe Mwh va aduce compania în blocaj. După cum a scris aici Club Feroviar, anul trecut au fost anulate nu mai puțin de șapte proceduri de achiziție. Ultima anulare a avut loc în decembrie.

În sistemul electronic de achiziții publice fusese postat la începutul lunii noiembrie anunțul de licitație cu titlul ”Energie electrică pentru o perioadă de 6 luni”. Licitația a fost anulată în pofida faptului că prețul oferit era mult mai bun, inclusiv decât cel propus acum de Metrorex. Valoarea totală estimată era cuprinsă între 249,38 milioane lei și 262,12 milioane lei, cu 58% mai mare decât cel cerut la o altă licitație în iulie.

Luând în calcul faptul că acea cantitatea de energie electrică pentru șase luni este cuprinsă în intervalul: 92.000 MWh, reprezentând cantitatea minimă și 96.700 MWh, reprezentând cantitatea maximă rezultă că Metrorex a propus la finele anului trecut un preț de 2706 lei pe Mwh, nefiind clar de ce totuși licitația a eșuat.

Ultimele Articole