Metrorex si RATB reintroduc tichetul unic de calatorie

Metrorex va reintroduce tichetele unice de calatorie cu RATB, potrivit unui Ordin de ministru pus in dezbatere publica de catre Ministerul Transporturilor. Vor fi trei tipuri de bilete comune, unul fiind un abonament de o zi care va fi valabil atat la metrou cat si pe liniile urbane RATB.

Aceste bilete unice vor fi incarcate pe suport contactless ultralight si vor putea fi validate atat la portile de acces din statiile de metrou cat si la validatoarele din mijloacele de transport de suprafata.

Implementarea acestor titluri de călătorie a fost agreată prin Acordul de principiu privind oferta tarifară integrată pentru sistemul de transport public din Municipiul București, semnat la 29 noiembrie de catre Primarul General al Municipiul București, Gabriela Firea și de catre Ministrul Transporturilor, Felix Stroe.

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a votat, la 4 decembrie, in cadrul unei sedinte de urgenta, introducerea biletului unic, care va fi folosit atat pentru transport cu metroul, cat si cu mijloacele RATB.

Biletul unic de 60 minute (valabil pe liniile urbane RATB si Metrorex) va costa 5 lei, biletul cu 10 calatorii de cate 60 minute pentru fiecare calatorie (valabil pe liniile urbane RATB si Metrorex) va costa 34 de lei, iar abonamentul de o zi (valabil pe liniile urbane RATB si Metrorex) va costa 17 lei.

In ceea ce priveste modul de decontare intre cei doi operatori de transport, in cazul biletului unic cu valabilitate de 60 de minute, RATB va retine 1,30 lei, iar Metrorex 2,50 lei. Referitor la biletul cu 10 calatorii de cate 60 fiecare, RATB va incasa 13 lei, iar Metrorex 20 de lei. Pentru abonamentul de o zi, RATB si Metrorex vor retine o suma egala, de cate 8 lei fiecare.

”Titlurile prevazute mai sus acceptă ultima validare cu un minut inainte de expirarea perioadei stabilite (60 min.) si permit calatoria pana la capatul liniei la RATB sau pana la iesirea din statie de la Metrorex”, precizeaza textul proiectului.

”Abonamentul de o zi valabil pe liniile RATB si Metrorex permite un numar nelimitat de validari, atat la RATB, cat si la Metrorex, are valabilitate 24 ore incepand cu ora si minutul la care se face prima validare si permite calatoria pana la capatul liniei la RATB sau pana la iesirea din statie de la Metrorex”, se precizeaza in nota de fundamentare intocmita de catre Directia Transport Feroviar din Ministerul Transporturilor.

Noile titluri de călătorie cu metroul prin introducerea biletelor unice vin în sprijinul publicului călător și nu presupun o ajustare tarifară.

Textul proiectului de Ordin al ministrului Transporturilor privind introducerea în oferta tarifară a Metrorex  a titlurilor comune de transport pentru transportul cu metroul și RATB este publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor.

Data limită pentru primirea de propuneri sau observaţii este 9 decembrie.