spot_img
luni, septembrie 26, 2022
spot_img

Gabriela Firea vrea din nou Metrorex la Primăria Capitalei. De câte ori a mai încercat transferul

Primarul general Gabriela Firea a repus pe tapet intenția sa de a trece Metrorex la Primăria Capitalei și s-a plâns că nu poate lupta singură cu poluarea din București. Nu este pentru prima oară când edilul vrea să transfere metroul la PMB, lucru pe care și l-a dorit și predecesorul său Sorin Oprescu.

Adrian Bărbulescu

Metrorex la Primăria Capitalei bariera la Petricani licitația pentru tramvaie Firea vrea să facă Mersul Trenurilor rezultatul licitației pentru tramvaie licitația pentru tramvaie metroul la Primărie Gabriela Firea comisar european Gabriela Firea atacă

Ea a declarat joi că problemele de trafic din Capitală nu pot fi rezolvate doar de Primăria Municipiului Bucureşti, pentru că aceasta nu are în subordine, spre exemplu, Centura ocolitoare sau metroul.

„Problemele de trafic din Capitală nu pot fi rezolvate doar de Primărie, pentru că Primăria nu are în subordine, spre exemplu, centura ocolitoare a Capitalei sau metroul. Toate acestea sunt în subordinea CNAIR, Ministerul Transporturilor. Toate aceste măsuri sunt în Planul Integrat de Calitate a Aerului. (…) Dacă domnul ministru (al Mediului – n.r.) de patru zile toacă la fiecare post de televiziune că Firea e vinovată pentru poluarea din Capitală, sunt lucruri incorecte şi consider că e o bătălie politică pentru Primăria Capitalei începută prematur şi pe teme care nu îmi pot fi mie imputabile”, a spus Firea, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Și în 2017 Firea voia Metrorex la Primăria Capitalei

Nu este pentru prima oară când Gabriela Firea vrea ca Metrorex să treacă în administrarea Primăriei Municipiului București.

În noiembrie 2017, ea spunea că metroul ar trebui să fie în coordonarea municipalităţii, dar că acest lucru nu s-a înţeles până acum „probabil din anumite interese”. Primarul a spus că Guvernul poate să rămână în continuare proprietar al Metrorex, însă municipalitatea trebuie să asigure administrarea şi investiţiile, pentru că „aşa se întâmplă în toate capitalele europene”, precizând că i-a transmis acest lucru şi ministrului Transporturilor de la acea vreme, Felix Stroe.

Ba chiar a existat și un proiect de hotărâre privind solicitarea ca Guvernul să decidă trecerea companiei Metrorex de la Ministerul Transporturilor în subordinea Primăriei Capitalei. El ar fi trebuit supus dezbaterii consilierilor generali în şedinţa din 29 martie 2017, dar a fost scos de pe ordinea de zi. Consilierul general Ciprian Ciucu a arătat atunci că nu există un studiu de impact pentru o astfel de măsură şi că preluarea ar fi fost imposibilă din punct de vedere financiar, fără a pune în pericol investiţiile si dezvoltarea reţelei.

Idee repusă pe tapet și în 2018

Ideea a fost reiterată și în martie 2018. „Am făcut această solicitare, printr-o decizie a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, ca metroul să fie transferat la Primăria Generală a Capitalei, nu doar pentru a ne prinde o floare la butonieră (…) Noi suntem primii interesaţi să investim (…), să grăbim lucrările, spre exemplu la magistrala Drumul Taberei, şi să urgentăm ceea ce abia acum se demarează şi cu paşi foarte mici faţă de necesităţi – metroul către aeroportul internaţional. Facem apel încă o dată la autorităţile centrale să înţeleagă faptul că mobilitatea regiunii Bucureşti-Ilfov poate fi îmbunătăţită şi prin transferarea metroului la Primăria Capitalei, iar noi ne asumăm toate investiţiile”, a spunea atunci Firea.

”Revoluția în trafic”, condiționată de trecerea Metrorex la PMB

Apoi, la finele lunii octombrie a anului trecut, ea a revenit asupra subiectului. “Pentru un oraş construit doar pentru un milion de persoane, acum să avem patru milioane de persoane şi sunt familii care au două-trei maşini, autoturisme personale, este nu imposibil, dar dificil să se rezolve peste noapte. Mi s-a reproşat trei ani de zile că în programul meu de campanie era scris <Revoluţie în trafic>. Da, mi-am dorit-o, mi-o doresc, dar haideţi să vedem şi cum se face. Ar fi fost rezultate spectaculoase, revoluţionare în primul rând dacă Centura Capitalei era transferată de la minister la Primărie şi dacă metroul bucureştean era transferat, la fel ca la Paris, Londra şi alte capitale civilizate europene, de la minister la Primărie şi dacă eram ajutaţi în achiziţia a tot ceea ce înseamnă mobilitate la suprafaţă”, spunea atunci edilul.

Și Sorin Oprescu voia Metrorex la Primăria Capitalei

Dar ideea trecerii Metrorex la Primărie nu a fost enunțată pentru prima oară de Gabriela Firea. Și predecesorul său la PMB Sorin Oprescu a avut această ambiție

Ba chiar părea, la vremea respectivă, că doleanța sa a avut ecou și la Palatul Victoria. În 2012, premierul Victor Ponta anunţa că Guvernul „va decide în perioada următoare” trecerea Metrorex de la Ministerul Transporturilor în subordinea municipalităţii. Nu s-a mai întâmplat însă.

Ultimele Articole