Metrorex implementeaza proiecte pentru cresterea accesibilitatii persoanelor cu dizabilitati

17 noiembrie 2016

In perioada urmatoare, Metrorex va semna contractul privind angajarea de servicii specializate de proiectare si consultanta pentru “Accesibilizarea statiilor de metrou in functiune pentru persoanele cu deficiente de vedere”.
In cadrul contractului, cu o durata de 7 luni, compania specializata va asigura elaborarea documentatiilor tehnice de proiectare intocmirea documentatiei specifice, asistenta tehnica pentru obtinerea de fonduri europene neramursabile, precum si asistenta tehnica in timpul procedurii de atribuire a contractului de lucrari.
Noul proiect se adreseaza persoanelor cu vedere slaba, cu un camp vizual limitat si/sau persoanelor fara vedere, care depind in principal sau exclusiv de informatii acustice sau tactile pentru a se deplasa. Astfel, in spatiile publice apartinand retelei de metrou (accesele de metrou, pasajele pietonale, peroane) vor fi amplasate elemente specifice menite sa asigure o cale de deplasare tactila pentru persoanele cu deficiente de vedere. Elementele specifice vor consta in benzi speciale din dale ceramice, ce vor permite persoanelor care utilizeaza bastonul alb sa obtina informatii despre un anumit traseu sau despre prezenta unui eventual pericol.
Actiunea de accesibilizare a statiilor de metrou pentru persoanele cu dizabilitati face parte din strategia de dezvoltare a Metrorex.
Pana in prezent, Metrorex a implemetat deja in statiile de metrou proiectul ”Facilitati pentru accesul persoanelor cu handicap in reteaua de metrou existenta”, proiect prin care s-a asigurat dotarea statiilor cu echipamente (escalatoare, lifturi interioare/ exterioare, porti de acces) pentru facilitarea transportului calatorilor cu dizabilitati.