spot_img
luni, ianuarie 30, 2023
spot_img

Metrorex a finalizat sapaturile pe sectiunea Râul Doamnei-Eroilor

La 27 iulie Metrorex a anunțat finalizarea lucrărilor de excavație pe secțiunea Râul Doamnei – Eroilor (PS Operă), inclusiv Valea Ialomiței, parte a Magistralei 5 a metroului bucureștean (Drumul Taberei-Eroilor-Iancului-Pantelimon).

”Astfel, la 27 iulie echipamentul de săpat tuneluri – Tunelling Boring Machine, botezat ”Sfânta Filofteia” a ieșit la suprafață, eveniment ce a marcat finalizarea lucrărilor de excavație pe secțiunea Râul Doamnei – Eroilor a Magistralei 5 de metrou. La data de 24 iulie și TBM-ul ”Sfânta Varvara” a încheiat săpăturile la tunelul de pe firul 1 al Magistralei 5”, precizează Metrorex.

Lucrările la această secțiune au fost demarate în 2012. Valoarea totală a proiectului aferent acestei secțiuni este de aproximaativ 3.120 milioane lei cu TVA (683 milioane euro).

Magistrala 5 va conecta mai multe cartiere ale Capitalei la reţeaua de metrou, oferind astfel locuitorilor zonelor, şi nu numai, posibilitatea utilizării unui mijloc de transport rapid, modern şi 100 % ecologic. Potrivit celor mai recente estimări, punerea în funcțiune a acestei secțiuni va avea loc la sfârșitul anului 2017.

Constructorul secţiunii Râul Doamnei – Eroilor din Magistrala 5 este asocierea  formată din companiile FCC Construccion (Spania) – Astaldi (Italia) – Delta ACM (Romania) – AB Construct (România).

Secțiunea Râul Doamnei – Eroilor (PS Operă), inclusiv Valea Ialomiței leagă cartierele Eroilor de Drumul Taberei și  va avea zece stații, un depou și o lungime de 6,8 kilometri.

Conexiunea cu rețeaua de metrou existentă este asigurată la stația Eroilor. Prin transferul prevazut la Eroilor, pasagerii Magistralei 5 vor avea acces direct cu Magistralele de metrou 1 și 3 si de un transfer suplimentar către Magistralele 2 și 4 de metrou.

Proiectul Magistralei 5 de metrou este finanţat din fonduri structurale nerambursabile în cadrul Programului Operational Sectorial – Transport 2007 – 2013 și Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Pentru Magistrala 5 sunt planificate două prelungiri aflate în prezent în lucru (secțiunea centrală: Eroilor-Iancului și secțiunea estică: Iancului-Pantelimon). De la Eroilor până la Piaţa Iancului sunt prevăzute staţii la Cişmigiu, Universitate 2, Rosetti, Iancului. Se estimează că tronsonul de la Eroilor la Iancului va fi gata până în 2023, iar cel de la Iancului la Pantelimon ar urma să fie construit între 2023 şi 2030.

 

Sursa foto: Adrian Bărbulescu

 

Abonați-vă la Newsletter-ul Club Feroviar, accesând link-ul https://clubferoviar.ro/abonare-newsletter/  sau urmăriți-ne pe pagina de Facebook, https://www.facebook.com/clubferoviar/,  pentru a fi la curent cu cele mai noi stiri si anunțuri de angajare din sectorul feroviar din România.

 

Ultimele Articole