sâmbătă, septembrie 23, 2023
spot_imgspot_img

Metrorex e bun e plată zeci de milioane de euro către Webuild la Magistrala 5

Curtea de Apel București a dat definitiv câștig de cauză asocierii care a construit Magistrala 5 de metrou Drumul Taberei, respectiv Astaldi (în prezent Webuild), FCC Construccion, Delta ACM și A.B. Construct, într-unul din litigiile avute. METROREX e bun de plată.

O decizie a Curții de Apel București de zilele trecute stabilește că ”se admite în parte cererea de chemare în judecată, potrivit justnews.ro. Obligă pârâta la stabilirea unei noi scadenţe a obligaţiei de finalizare a contractului la data de 1 aprilie 2018. Obligă pârâta la plata către reclamante a sumei de 68.495.324,4 lei la care se adaugă tva, precum şi a dobânzii legale penalizatoare reglementată de art. 3 alin. 2 indice 1 din O.G. nr. 13/2011, de la data de 02.04.2018 şi până la data efectivă a plăţii, reprezentând cheltuieli suplimentare acumulate în perioada 16.02.2016 – 01.04.2018 generate reclamantelor de întârzierile înregistrate ca urmare a evenimentelor de risc ale achizitorului, produse în perioada 30.06.2013 – 31.08.2016. Obligă pârâta să ramburseze reclamantelor cheltuielile de judecată în valoare de 392.712,99 lei, efectuate în primul ciclu procesual şi cheltuielile de judecată în valoare de 30.000 lei (reprezentând onorariu avocat redus) pentru al doilea ciclu procesual. Definitivă”. DEecizia a fost pronunţată la 14 iunie 2023 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.

Metrorex e bun de plată

Apărătorii reclamantelor, avocații de la  S.C.A ŢUCA ZBÂRCEA ŞI ASOCIAŢII, au reușit să convingă judecătorii că, pe parcursul executării contractului de execuție a lucrărilor având ca obiect proiectarea și execuția unui tronson al Magistralei 5 de metrou Drumul Taberei – Pantelimon, au intervenit mai multe evenimente neprevăzute, independente de orice culpă a executantului, care au generat necesitatea executării unor lucrări suplimentare: la Stația Parc Drumul Taberei – devierea rețelelor de utilități identificate pe amplasamentul lucrărilor ca urmare a solicitării Primăriei Sector 6 București de a nu afecta în nici un fel Parcul Drumul Taberei, la amplasamentul Stația Râul Doamnei – lucrări de deviere iluminat public necesare devierilor de trafic, lucrări de deviere a rețelelor de telefonie și lucrări de deviere a rețelelor de apă, la Stația Eroilor 2 – lucrări de deviere a iluminatului public, lucrări de deviere a rețelei metropolitane NetCity, lucrări de deviere a rețelelor de canal și lucrări de deviere a rețelelor de termoficare, etc.

Webuild – Astaldi ar fi vrut mai mulți bani

În raportul de expertiză tehnică specialitatea contabilitate fiscalitate, întocmit cu acel prilej, cheltuielile suplimentare asociate prelungirii duratei inițiale de execuție au fost însă mai mari, respectiv de peste 80 milioane de lei, dar instanța a apreciat, potrivit rejust.ro, că nu se poate stabili o legătură directă de cauzalitate între întârzierile înregistrate ca urmare a evenimentelor de risc ale achizitorului (produse în perioada 30.06.2013 – 31.08.2016) și o serie de categorii de cheltuieli suplimentare solicitate de reclamante în acest litigiu, respectiv costuri indirecte suferite de executant în perioada în care acesta a fost împiedicat să lucreze sau a fost nevoit să încetinească ritmul lucrărilor, ca urmare a tergiversării de către Metrorex a contractării lucrărilor suplimentare necesare.

Ultimele Articole