Metrorex demareaza licitatie pentru 13 trenuri de metrou

22 martie 2019

Anuntul de participare publicat vineri mentioneaza achizitia a 13 trenuri de metrou si a unui simulator de instruire a personalului de exploatare.

Pe langa obiectele mentionate vor fi achizitionate si set scule speciale (mentenanta trenuri) si serviciile accesorii (transport, asigurare, punerea in functiune, asistenta tehnica in perioada garantie, instruire personal exploatare, operare trenuri si folosire aplicatii software).

Termenul de furnizare din contract este de 42 luni. Viitorul contract va include o optiune de suplimentare (cu maxim 17 trenuri noi), destinate operarii pe Magistrala 5 de metrou, tronson Drumul Taberei – Iancului, Sectiunea Raul Doamnei – Eroilor.

Contractul va putea fi modificat la solicitarea Metrorex, formulata in maxim 84 luni de la semnarea contractului, prin suplimentare cu maximum 17 trenuri, acelasi tip, aceleasi performante tehnice (sau superioare), aceleasi conditii contractuale (inclusiv termenele de livrare vor fi similare celor 13 trenuri), cu exceptia pretului.

Termenele de livrare pentru trenurile ce pot fi comandate suplimentar (una/mai multe comenzi pentru maxim 17 trenuri) vor fi similare termenelor ofertate si angajate prin contract.

Durata estimata de valabilitate a contractului (incluzand modificarea prevazuta prin clauza de revizuire) este de maxim 130 luni.

Aceasta este compusa din: durata estimata pentru furnizare 13 trenuri, simulator, scule speciale – max 42 luni; perioada in care Achizitorul isi poate exprima optiunea de suplimentare, in limita a maxim 17 trenuri de acelasi tip – maxim 84 de luni; perioada aferenta livrarii a maxim 17 trenuri suplimentare – maxim 46 luni de la exprimarea optiunii.

Valoarea estimata (la momentul actual) este de 520,15 milioane lei pentru 13 trenuri, respectiv 1,2 miliarde leipentru 30 trenuri. Pretul de achizitie pentru 13 trenuri poate fi ajustat conform prevederii legale.

Autoritatea contractanta va putea solicita clarificari cu 20 de zile inainte de data limita de depunere a ofertelor.

Entitatea contractanta va raspunde la solicitarile de clarificari in a 11-a zi dinainte de data limita de depunere a ofertelor.

Contractul va fi acordat firmei care prezinta cea mai buna oferta. Pretul va conta in proportie de 60%, iar restul va fi acordat pentru diferite componente de calitate, printre care durata garantiei, consum energetic, etc.

O licitatie controversata

Metrorex a mai lansat, in 2013-2014, o astfel de procedura, prin intermediul careia isi dorea sa cumpere 51 de trenuri noi, cu care sa poata acoperi intregul traseul al M5, dintre statiile Pantelimon si Raul Doamnei.

Licitatia respectiva a fost castigata de Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF), dar in urma cotestatiilor depuse de alte societati participante la procedura, DNA a inceput sa ancheteze licitatia, suspectand ca aceasta a fost trucata. Rezultatele cercetarilor le-au atras, pana la urma, si condamnari unora dintre membrii comisiilor de licitatie ai Metrorex.

In cele din urma, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a decis anularea licitatiei.

Trei membri ai comisiei de licitatie din Metrorex sunt cercetati penal de DNA in legatura cu licitatia de atribuire a acordului-cadru privind achizitia trenurilor de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon, de catre Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) SA Bilbao.

Potrivit unui raspuns oficial al DNA procurorii anticoruptie au facut verificari cu privire la posibila savarsire a infractiunilor de luare de mita, abuz in serviciu si folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.