spot_img
luni, august 15, 2022
spot_img

Metrorex asteapta avizul JICA pentru a lansa licitatia lucrarilor la Magistrala 6

„Documentatia pentru licitatia lucrarilor de structura ale Magistralei 6 a fost trimisa Agentiei Internationale de Cooperare a Japoniei si urmeaza sa fie publicata in sistemul electronic al achizitiilor publice dupa ce va obtine avizul JICA”, a precizat directorul general al Metrorex, Marin Aldea.

Agentia Internationala  de Cooperare a Japoniei (JICA) a purtat, in perioada 30-31 octombrie, o serie de discutii cu reprezentanti ai Ministerului Transporturilor si ai Metrorex, pe marginea proiectului Magistralei 6 de metrou, cea care va realiza conexiunea intre Bucuresti si Aeroportul „Henri Coanda” Otopeni. Proiectul este co-finantat de catre partea japoneza, un acord in acest sens fiind semnat intre Romania si JICA in martie 2010. Imprumutul acordat de catre JICA este in valoare de 320 milioane euro, cu o dobanda anuala de 1,7% si cu perioada de rambursare incepand cu 2017.

Finantarea japoneza acopera in intregime serviciile de consultanta si supervizare lucrari si aproape 33% din valoarea aferenta lucrarilor de executie.

Reprezentantii JICA au discutat cu Secretarul de Stat, Ninel Cercel, Secretarul de Stat, Maria Magdalena Grigore, directorii directiilor de specialitate din cadrul Ministerului Transporturilor, conducerea Ministerului Finantelor Publice, Directorul General al Metrorex, Marin Aldea si reprezentanti ai Metrorex, precum si reprezentanti ai consultantilor proiectului si ai altor institutii implicate in acest proiect.

„Proiectul pentru Magistrala 6 a parcurs, pana la acest moment, etape in care au fost aprobate de catre autoritatile statului o serie de acte normative: indicatorii tehnico-economici, Planul de Mobilitate Urbana Durabila Bucuresti – Ilfov, iar in 20 iulie 2017 a intrat in vigoare Hotararea de Guvern nr. 496/2017 privind declansarea procedurilor de expropriere aferente proiectului.

„Urmeaza continuarea proiectului printr-o serie de actiuni specifice etapei de licitatie pentru executia lucrarilor de structura”, precizeaza Metrorex.

Valoarea totala a investitiei pentru legatura retelei de metrou cu Aeroportul International „Henri Coanda” – Otopeni este de 5,29 miliarde de lei, inclusiv TVA, (un miliard de euro) lungimea totala fiind de 14,2 km.

Reamintim ca linia va fi construita de la statia de metrou 1 Mai, traseul urmand a avea 12 statii pana la Aeroportul Aeroportul „Henri Coanda”. De asemenea, un numar de 12 trenuri vor asigura transportul pasagerilor pe noua linie de metrou.

Termenul estimat de catre Metrorex pentru semnarea contractului de executie a lucrarilor este cel de-al doilea trimestru din 2018.

Oportunitatea realizarii investitiei a fost stabilita in conformitate cu planurile generale de dezvoltare ale sistemului de transport public din Bucuresti, propusa si justificata in planurile generale, studiile de transport si strategiile de dezvoltare din ultimii ani, precum: „Strategia globala pentru dezvoltarea si modernizarea transportului cu metroul in Bucureşti 2008-2030”, „2035 Conceptul Strategic pentru Bucuresti” (CSB) si „Strategia de dezvoltare pentru transportul public in perioada 2016-2030”.

Proiectul Magistrala 6 de metrou este aprobat in principalele strategii de transport: Planul de Mobilitate Urbana Durabila 2016-2030 Bucuresti-Ilfov, Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020 si Master Planul General de Transport.

 

Ultimele Articole