spot_img
miercuri, octombrie 5, 2022
spot_img

Metrorex anulează și a patra licitație de energie electrică din ultimul an. Energia cumpărată prin încredințare directă

Metrorex a anulat miercuri și a patra licitație de achiziție a energiei electrice organizată în mai puțin de un an, consolidând astfel practica cumpărării energiei prin încredințare directă de la firme intermediare pe piața energiei – care nu sunt producători.

Potrivit anunțului postat miercuri pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice „niciunul dintre ofertanți nu a criptat oferta financiară sau nu a răspuns la toți factorii de evaluare electronici”. Valoarea totală a licitațiilor anulate în ultimul an (după aprilie 2021) depășește 500 de milioane de lei.

Ca întotdeauna, Metrorex a menținut inexplicabil și în această licitație cerința ca o parte a energiei să vină din surse regenerabile, element pentru care participanții pot obține 10% din punctajul din licitație.Anunțul ultimei licitații anulate a fost publicat în ianuarie

În sistemul electronic de achiziții publice a fost postat în ianuarie 2022 anunțul de licitație ce are ca obiect ”Energie electrică”, valoarea totală estimată fiind de 285.752.204,47 lei. La precedenta procedură de achiziție, lansată la începutul lunii octombrie 2021 (care a fost anulată din lipsă de oferte), valoarea estimată era de 112.119.570 de lei. Asistăm deci la o creștere a prețului de 2,5 ori, în condițiile în care cantitatea totală de energie electrică estimată pentru 12 luni este cu nici 13% mai mare (195.000 MWh, față de 173.000 MWh, la precedenta procedură). În rest, detaliile tehnice rămân aceleași: 36 de locuri de consum, respectiv 81 de puncte de măsură.

La precedenta procedură de achiziție, lansată la începutul lunii iulie și care a fost și ea anulată, după cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar, valoarea estimată era de numai 89.977.300 de lei.

Anterior, pe 6 aprilie 2021, Metrorex lansase o altă licitație cu același obiect, cu o valoare estimată de 88.414.450 de lei, cu termen final de depunere a ofertelor data de 6 mai. Atunci au fost depuse numai oferte inacceptabile sau neconforme pentru furnizarea de electricitate către societatea de transport subteran, potrivit precizărilor din SICAP, așa că procedura a fost anulată.

Dacă facem un calcul simplu, rezultă că din aprilie 2021 până în ianuarie 2022 valoarea estimată a contractului de energie electrică necesară Metrorex pentru un an a crescut de 3,23 ori.

Metrorex ocolește Bursa Română de Mărfuri

În absența unui contract atribuit în urma unei licitații pe un an, Metrorex a cumpărat până recent electricitate de la Hidroelectrica, pe baza unui contract pe patru luni, cu posibilitatea prelungirii cu încă trei luni. Mai recent, un contract de furnizare a energiei electrice a fost semnat cu Getica 95.

Până în prezent, Metrorex a refuzat în mod constant să achiziționeze energie prin ringul Bursei Române de Mărfuri, în pofida popularității mari a acestuia printre primării, companii feroviare (CFR), tribunale și judecătorii, spitale etc.

Insistența Metrorex de a achiziționa prin licitație pe SICAP energia necesară de tracțiune și iluminat, în contextul unei dinamici ridicate a prețurilor acesteia, a cauzat companiei pierderi importante, de zeci de milioane de lei.

Ultimele Articole