Conducerea Metrorex analizează posibilitatea de a construi un acces la metrou pentru cartierul Greenfield din nordul Capitalei. Stația Bruxelles a viitoarei magistrale de metrou M6 nu poate fi mutată, deoarece proiectul este deja aprobat, ba chiar a fost scoasă la licitație proiectarea și execuția lucrărilor. Totuși, se poate realiza un pasaj pe sub Șoseaua de Centură și calea ferată, pentru ca locuitorii cartierului să aiba acces la transportul subteran. Pentru ca acest lucru să fie realizat, trebuie să contribuie financiar și Primăria Sectorului 1, condusă de Clotilde Armand.
În ultimele decenii, dezvoltatorii imobiliari s-au întrecut în a vinde iluzii pentru a atrage cumpărători pentru cartierele pe care le construiau în câmp. Vilele și apartamentele la bloc au fost vândute încă din stadiul de proiect, iar nu puțini au fost românii care au rămas cu buzele umflate. Mai exact, și cu banii luați, și fără casă.
Dezvoltatorii s-au lăudat cu drumuri de acces care au rămas pe hârtie
Alți dezvoltatori nu au ”dat țeapă” în această manieră grosolană, ci mai ”cu ștaif”. Vilele sau blocurile respective au fost construite, oamenii s-au putut muta, însă apoi au constatat că nu au cu ce ajunge acolo. Ceea ce părea un cartier de vis la marginea pădurii s-a transformat într-o enclavă din care cu greu puteai să ieși pentru a ajunge la serviciu sau pentru a-ți duce copiii la școală.
Și asta pentru că dezvoltatorii au promis drumuri de acces decente și transport în comun, fără a avea însă vreo acoperire pentru aceste promisiuni. Este și cazul cartierului Greenfield din Sectorul 1 al Capitalei.
Recent, acest cartier a fost în centrul unui scandal imens privind drumul de acces prin pădure, pe care dezvoltatorul l-ar fi vrut permanent. ”Locuitorii din Greenfield sunt victimele unui dezvoltator care s-a grăbit să facă blocuri fără să facă şi drumuri, cu concursul unei autorităţi locale incompetente. E una din sutele de dezvoltări pe acelaşi calapod, ale căror consecinţe le simt bucureştenii blocaţi în trafic. Nu sunt de acord şi nu voi face niciun demers pentru un drum permanent prin pădure (cu atât mai mult cu cât s-au parcelat terenurile de o parte şi de alta a drumului de către proprietari care vor să construiască). Nu există nicio documentaţie de urbanism care să-l prevadă, iar eu nu voi propune vreuna. Însă în măsura în care este legal, sunt de acord cu soluţia provizorie de traversare a pădurii pe drumul forestier existent până la construirea unor ieşiri definitive în şoseaua de centură”, a scris edilul general Nicușor Dan, în ianuarie, pe pagina sa de Facebook.
Investitorul obținuse încă din anul 2008 un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care prevedea două intrări din Șoseaua de Centură, însă nu a făcut nimic pentru a le și construi. ”PUZ-ul nu prevedea cine să facă aceste drumuri de acces, investitorul sau autoritatea. În mod normal, autoritatea trebuia să dea PUZ-ul împreună cu un plan de acţiune care să condiţioneze emiterea autorizaţiilor de construire de realizarea în prealabil a drumurilor pe cheltuiala investitorului. Investitorul a obţinut un alt PUZ în 2019, pentru o a doua etapă a dezvoltării, mult mai mare decât precedenta, fără alte drumuri de acces”, mai spunea primarul general.
Impact a promis acces la metrou pentru cartierul Greenfield
Promisiunile dezvoltatorului nu s-au limitat însă doar la partea rutieră, ci au vizat și zona feroviară. ”În viitorul apropiat, conform informațiilor publice existente pe site-ul Metrorex, Magistrala 6 va lega rețeaua existentă cu aeroportul Otopeni. Vor fi amplasate stații de metrou în apropierea ansamblului rezidențial Greenfield, în dreptul centrului comercial Băneasa Shopping City, Ambasadei SUA, respectiv Liceului Francez”, se arată pe site-ul oficial Greenfieldresidence.ro.
Locuitorii nu se arată însă mulțumiți nici așa și protestează, cerând ca amplasamentul viitoarei stații de metrou Bruxelles să fie mutat la ei în cartier. Lucru care este imposibil de realizat, așa cum am arătat încă din capul locului.
În anul 2009, când a fost dată Hotărârea de Guvern prin care se aprobau indicatorii tehnico-economici ai Magistralei 6 de metrou, cartierul Greenfield era format doar din 190 de case [nu blocuri!], construite de compania Impact Developer & Contractor.
Ulterior, după ce Impact și-a schimbat proprietarul, trecând de la Dan Ioan Popp la acționarul majoritar al Doraly (în urma executării silite a primului de către Banca Transilvania), aici a început o dezvoltare imobiliară fără precedent, ridicându-se zeci de blocuri. Căile de acces au rămas însă aceleași.
Soluția avansată de Metrorex: pasaj pe sub calea ferată
Oficialii Metrorex au găsit o soluție, care însă va presupune costuri suplimentare pe care ar trebui să le suporte, măcar parțial de către Primăria Sectorului 1, condusă acum de Clotilde Armand, pe raza căreia se află cartierul.
„Solicitarea celor de acolo este îndreptățită. Împreună cu Primăria Sectorului 1 trebuie să găsim o soluție pentru locuitorii cartierului. Stația Bruxelles nu se poate muta, dar se poate face un pasaj, o ieșire pe sub calea ferată, cu o lungime de aproximativ 200 de metri, cu acces dinspre cartierul Greenfield”, a declarat pentru Club Feroviar președintele Consiliului de Administrație al Metrorex.
Va aloca bani Primăria Sectorului 1 sau îi va trimite pe locuitori înapoi prin pădure?
Rămâne de văzut dacă primarul Sectorului 1, Clotilde Armand sau cine va fi edil atunci când se va construi stația, va fi de acord să scoată bani din vistierie pentru noul acces.
Mai ales că în ceea ce o privește pe actuala primăriță, ea s-a declarat în favoarea folosirii cu titlu permanent a drumului forestier pentru accesul în Greenfield, pentru a scăpa de problemă și de scandalul aferent. Doar că ”elanul” să a fost curmat de edilul general Nicușor Dan, care, așa cum am arătat, nu a fost de acord cu această soluție pe genunchi.