spot_img
sâmbătă, ianuarie 28, 2023
spot_img

VIDEO. Mesajul lui Ion Rădoi către sindicaliști: ”Este corect să avem alegeri libere”

Președintele Unitatea-Sindicatul Liber Metrou, Ion Rădoi, le-a adresat miercuri seara un mesaj sindicaliștilor de la Metrorex, în contextul alegerilor anticipate pe care le vrea la șefia organizației sindicale.

”Ținând cont de faptul că o parte dintre colegii noștri care sunt lucrători ai metroului au uitat de această calitate, vreau să fac unele precizări. În ceea ce mă privește, ceea ce se vehiculează, acel salariu despre care se povestește este o sumă falsă aprobată inclusiv de Marian Artimon (secretarul general al USLM, aflat în conflict cu Ion Rădoi – n.red.). Eu am fost, sunt și voi rămâne lângă voi, așa cum v-am mai spus, datorită faptului că mă simt metroist. Vreau să vă mai spun în același timp că dacă o să am posibilitatea și dacă Justiția consideră că îmi va face dreptate, voi reveni cu exact aceleași atribuții și voi munci alături de voi până când nu mă mai vreți voi, nu până când nu mă mai vor alții. Pentru a realiza toate cele ce v-am spus, este clar, corect să avem alegeri libere, așa cum au fost propuse, și fără nicio teamă și fără nicio restricție din partea administrației sau al altor indivizi care intervin în acest moment. Vă mulțumesc și am încredere în voi. Vă doresc tuturor celor din metrou și familiilor voastre la mulți ani, sănătate, să ne întâlnim cu bine și să avem mai multe realizări decât până acum”, se arată în mesajul lui Ion Rădoi către sindicaliști.

Mesajul lui Ion Rădoi către sindicaliști. Cere alegeri anticipate

La începutul lunii, președintele Unitatea-Sindicatul Liber Metrou, Ion Rădoi, le-a adresat o scrisoare membrilor de sindicat și a pregătit tabelele pentru semnături în vederea organizării de alegeri anticipate la USLM.

Club Feroviar a prezentat la vremea respectivă scrisoarea trimisă de el sindicaliștilor și pe care o puteți consulta AICI.

Conducerea sindicatului, acaparată de Marian Artimon

Pentru a înțelege această mișcare a lui Ion Rădoi, trebuie să o punem în context. Totul a pornit anul trecut, când Direcția Națională Anticorupție a făcut percheziții la USLM și la Sindomet Servcom SRL, firma controlată de sindicat care administra spațiile comerciale de la metrou. În urma acestor descinderi, Ion Rădoi a fost pus sub control judiciar și apoi (în aprilie 2022) trimis în judecată într-un dosar de folosire a influenței pentru obținerea de foloase necuvenite și șantaj,  după cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar.

Anchetatorii susțin că, în cursul anului 2003, SC Metrorex SA a încheiat un contract de asociere în participaţiune cu SC Sindomet Servcom SRL, firmă deţinută de USLM şi controlată de Ion Rădoi, ce avea ca obiect exploatarea şi administrarea în comun a suprafeţelor din staţiile de metrou şi din căile de acces către metrou, care se pretau la organizarea de activităţi comerciale în scopul obţinerii de profit.

În realitate, susţine DNA, SC Sindomet Servcom SRL ar fi controlat şi gestionat singură administrarea spaţiilor comerciale de la metrou, având control total asupra modului de atribuire a contractelor de închiriere a spaţiilor comerciale, a modului de înfiinţare de noi spaţii comerciale şi de stabilire a chiriei.

Apoi, în vara acestui an, evenimentele s-au precipitat. Pe 12 august, Ion Rădoi a scăpat de controlul judiciar impus în dosarul deschis de DNA, după cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar. Însă, cinci zile mai târziu, el a fost din nou suspendat din funcția de președinte al USLM, de această dată de către propriii colegi din Biroul Executiv al sindicatului.

În perioada când Ion Rădoi nu a avut voie, din punct de vedere legal, să-și exercite funcția de președinte al USLM, din care a fost suspendat, secretarul general Marian Artimon s-a delimitat de șeful său pe linie sindicală. Tot în această perioadă, aproape toți membrii Biroului Executiv al USLM au ieșit la pensie. Artimon a completat ”prezidiul” sindical cu mai mulți tineri angajați la Metrorex, dar care nu au ajuns în aceste funcții în urma unor alegeri interne desfășurate potrivit Statutului USLM. Însuși Marian Artimon a fost ales la ultimul Congres al USLM în funcția de vicepreședinte, secretar general fiind votat Constantin Dumitrică. Numai că și acesta din urmă a ieșit la pensie, iar locul său a fost luat de Artimon.

Ultimele Articole