joi, aprilie 24, 2025

Scandal pe mentenanța ramelor Alstom. Preoteasa vrea să preia angajații SCRL Brașov

Mentenanța ramelor Alstom care vor fi folosite pentru operarea trenurilor inter-regionale a iscat un scandal între CFR Călători și SCRL Brașov. La mijloc este prins producătorul francez, care va livra în România primele trenuri începând de anul viitor. Directorul general al CFR Călători, Traian Preoteasa, intervine în actul de management al SCRL, chiar dacă aceasta este în insolvență și nu are acest drept, potrivit legii. Preoteasa spune însă că SCRL are doar oamenii, nu și utilajele, care aparțin operatorului feroviar de stat. Ba chiar șeful CFR Călători se gândește să preia și oamenii.

La începutul lunii aprilie, Societatea Comercială de Reparații Locomotive (SCRL) Brașov a trimis companiei Alstom Transport o propunere de colaborare privind mentenanța ramelor Coradia Stream care vor intra în exploatare pe căile ferate din România, așa cum a informat la vremea respectivă Club Feroviar.

Mentenanța ramelor Alstom, dorită de reparatorul brașovean de locomotive

mentenanța ramelor AlstomÎntr-o adresă a SCRL, compania brașoveană menționează faptul că semnarea contractului de achiziție a ramelor Coradia Stream împreună cu serviciile de mentenanță aferente este un moment de mare interes, contribuind la modernizarea transportului feroviar de călători și introducerea unor noțiuni noi în transportul feroviar, cum ar fi mobilitatea ecologică. Astfel, SCRL își arăta disponibilitatea de a participa la efectuarea mentenanței trenurilor inter-regionale Coradia Stream în diferite subunități de lucru.

„În prezent, CFR SCRL Brașov are contract de închiriere a spațiilor de lucru în toate depourile care aparțin SNTFC CFR Călători SA și beneficiază de toate dotările acestor spații (canale de revizie, platforme pentru revizia acoperișului, poduri rulante, vinciuri etc)”, se arăta în adresa menționată. Compania este prezentă în București, Ploiești, Brașov, Arad, Timișoara, Iași, Suceava, Cluj-Napoca, Galați.

La semnarea contractului de achiziție a noilor trenuri (20+17 rame), conducerea Autorității pentru Reformă Feroviară a menționat faptul că mentenanța va fi făcută pe o perioadă de cel puțin 15 ani cu posibilitatea prelungirii cu încă 15 ani.



Conducerea CFR Călători pune frână demersului SCRL

mentenanța ramelor AlstomPână în acest moment, toate păreau bune și frumoase. În urma achiziției de rame electrice produse în străinătate, ar fi beneficiat și o societate deținută de statul român, care ar fi avut de lucru și ar fi putut să iasă din situația financiară dificilă în care se află de ani buni.

Numai că demersul celor de la SCRL Brașov a fost stopat de conducerea CFR Călători, care a trimis o adresă către Alstom Transport România SA și, ”spre știință”, și societății cu sediul la Brașov. „Logistica existentă la nivelul subunităților de tracțiune aparține SNTFC CFR Călători SA și, ca urmare, orice acces la aceasta necesită accept din partea CFR Călători. Înțelegem să fim parte la orice proiect care vizează dezvoltarea sistemului de transport feroviar de călători în limitele legale și în funcție de capacitățile existente, cu mențiunea că primează asigurarea pregătirii tehnice a materialului rulant aparținând CFR Călători, necesar în realizarea obligației de serviciu public. Ca urmare, orice eventuală solicitare a unui terț pentru accesul în subunitățile CFR Călători trebuie tratată cu CFR Călători”, se arată într-o adresă trimisă pe 7 iunie 2022 (marți) sub semnătura directorului general Traian Preoteasa.

Potrivit legii, actul managerial al SCRL este apanajul casei de insolvență

reparatorii de locomotive din BrașovOr, chiar dacă este filială a CFR Călători, SCRL Brașov este societate în insolvență încă din data de 14 ianuarie 2015, când Tribunalul Brașov a pronunțat deschiderea procedurii.

În aceste condiții, potrivit Legii insolvenței, orice decizie a societății este apanajul casei de insolvență, nu al acționarului majoritar (în speță unic, CFR Călători). Prin îngrădirea dreptului de a încheia un acord pentru mentenanța ramelor Alstom, CFR Călători îi retează ”fiicei” ei posibilitatea de a face profit.

CITEȘTE și GALERIE FOTO Cum lucrează reparatorii de locomotive din Brașov: minuni cu bani puțini

Traian Preoteasa: ”Casa de insolvență nu poate decide pe strungul meu”

scandal la SCRL Brașov schimbarea conducerilor companiilor feroviare conducerea CFR Călători director general al CFR Călători Ludovic Orban la CFR Călători greviștii de la CFR protestul de la calea ferată
Traian Preoteasa, directorul general al CFR Călători

Contactat de Club Feroviar, Traian Preoteasa vede însă altfel lucrurile. „SCRL nu are utilajele, care sunt în proprietatea CFR Călători. SCRL are doar oamenii, care sunt foarte bine pregătiți în domeniu. Situația în care se află SCRL în momentul de față nu-i permite să facă planuri, pentru că mâine poate să vină ANAF să ceară falimentul societății”, a spus el.

Chestionat cu privire la faptul că, potrivit legii, casa de insolvență este cea care aprobă deciziile manageriale, și nu acționarul, Preoteasa a replicat: „Casa de insolvență nu poate decide pe strungul meu. Le-am trimis celor de la Alstom acea adresă pentru ca să nu se amăgească în sensul că poate să facă cu SCRL. Acolo trebuie linie separată, repere separate”.

Posibilă preluare a angajaților SCRL de către CFR Călători

Directorul general al CFR Călători a dezvăluit pentru Club Feroviar și o altă intenție a sa în ceea ce privește activitatea de întreținere și reparare a locomotivelor sale. „Intenționez să fac depourile așa cum erau în 1990, partea de reparații să treacă la mine. Nu preiau SCRL cu totul, pot însă prelua personalul de acolo. Oamenii vor putea să facă cereri de transfer la CFR Călători”, a spus Traian Preoteasa. El a mărturist că în momentul de față nu are bani în bugetul CFR Călători pentru a face acest lucru, însă măsura ar putea fi aplicată în urma unei rectificări bugetare.

Club Feroviar a relatat recent cum societatea brașoveană abia reușește să scape de faliment, din cauza facturilor achitate cu întârziere de către CFR Călători. Potrivit informațiilor noastre, în prezent, datoria operatorului feroviar de stat se ridică la 50 de milioane de lei, în vreme ce Preoteasa a menționat un nivel de doar 30 de milioane de lei. „Oricum, chiar dacă le plătesc cei 30 de milioane, tot nu acoperă datoria pe care ei o au la ANAF”, a mai spus șeful operatorului feroviar de stat.

IN THE SPOTLIGHT

Transportul feroviar prinde viteză la Oradea: Conferința de Operatorie Feroviară & Material Rulant, ediția XIX

În zilele de 21 și 22 mai 2025, Oradea va deveni centrul atenției pentru profesioniștii din domeniul feroviar, găzduind Conferința de Operatorie Feroviară &...

Ultimele Articole