CNCF CFR SA a reluat licitația pentru repararea căii ferate la Regionala Iași, pe o distanță de 184 km, în următorii patru ani. Precedenta procedură a fost anulată, chiar dacă fusese depusă o ofertă din partea unui consorțiu de firme.
În sistemul electronic de achiziții publice a fost postat anunțul de licitație ce are ca obiect ”Lucrări de întreținere prin înlocuirea la rând a elementelor componente ale suprastructurii căii Sucursala Regională Iași”. Valoarea totală estimată a contractului de tip acord-cadru este cuprinsă între 72.153.000 și 531.046.080 de lei.
La precedenta procedură, singura ofertă a venit din partea unei asocieri formate din cinci companii: Bedamiro Holding Parcări Construct, SC Proiect Consult SRL, Antrepriza de Construcții Căi Ferate (subcontractant), Euro Construct Trading 98 și Rotary Construcții Mentenanță, după cum a scris Club Feroviar. Numai că licitația a fost ulterior anulată.
Acum, licitația a fost lansată având în vedere faptul că liniile de cale ferată de pe rețeaua feroviară de pe raza Sucursalei Regionale CF Iași prezintă o stare tehnică care nu permite exploatarea la capacitate maximă a capacității de transport și circulaţia trenurilor în condiţii de fiabilitate, confort şi siguranţă. În anunț se menționează uzura accentuată la întreg ansamblul de elemente din care este alcătuită calea ferată: şină, traverse, prinderi; trecerile la nivel prezintă degradări care îngreunează trecerea vehiculelor peste cale ferată.
Ce va presupune repararea căii ferate la Regionala Iași
Prin execuția acestor lucrări se realizează înlocuirea la rând a elementelor componente ale suprastructurii căii și realizarea căii fără joante, având ca rezultat aducerea liniei în parametrii pentru viteza de circulație de 120 km/oră a trenurilor de călători și a trenurilor de marfă și, implicit, creșterea vitezei stabilite și ridicarea restricțiilor. Lucrările vor consta în: demontarea căii existente, aranjarea materialelor demontate în afara gabaritulului pe bancheta căii; transportul materialelor scoase din cale în depozite stabilite de beneficiar; înlocuirea elementelor componente ale suprastructurii căii cu materialele noi achiziționate de executant (traverse din beton tip 60 echipate cu prindere elastică, aparate de cale tip 60 montate pe traverse din beton, piatră spartă, jil-uri și cupoane de tranziție, dale din beton sau elastice pentru treceri la nivel (unde este cazul), completarea prismului de piatră spartă la dimensiunile instrucționale pentru linii cu cale sudată; profilarea mecanizată, burajul și riparea mecanizată cu aducerea liniei la profilul în lung și direcție, urmate de stabilizarea dinamică a căii vor fi efectuate de beneficiar; realizarea căii fără joante și înglobarea aparatelor de cale în CFJ se efectuează de executant; montarea elementelor componente ale trecerilor la nivel cu calea ferată și realizarea racordărilor cu partea carosabilă, efectuate de executant; curățarea și asigurarea sistemelor de scurgere a apelor pluviale în lungul căii, zonelor aparatelor de cale sau trecerilor la nivel existente, efectuate de executant; întreținerea normală și extraordinară a lucrărilor de către executant până la predarea acestora către beneficiar; activități și consumabile necesare pentru menținerea în stare de curățenie a perimetrului unde se execută lucrarea, demontarea și îndepărtarea oricăror lucrări sau activități provizorii, se efectuează de executant.
Cantitatea maximă a acordului cadru este de 184 km, iar cea minimă de 25 km. Cantitatea maximă a unui contract subsecvent este de 51 km, iar cea minimă de 5 km. Acordul-cadru va fi încheiat la nivel Central CFR, iar contractele subsecvente se vor încheia la nivel de regională, în limita fondurilor alocate de la bugetul statului.
Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este data de 29 august 2023, ora 15:00. Oferta trebuie să fie valabilă până pe 29 decembrie 2023.