Mecanicul beat de la Toporu a mai fost dat afară din serviciu de două ori pentru consum de băuturi alcoolice în timpul programului de muncă, o dată chiar de la compania de stat CFR Marfă. Mai mult, recent el a talonat (încălecat) un macaz chiar în stația unde zilele trecute s-au ciocnit două locomotive.
Sunt doar câteva aspecte ale accidentului grav de la Toporu dezvăluite de Iulică Măntescu, lider de sindicat al mecanicilor de locomotivă, într-o discuție cu Club Feroviar. Intervenția lui vine după ce în aceeași zi Patronatele Feroviare au remis un comunicat public în care cer sancționarea drastică a personalului feroviar, dar nu și a companiilor (reamintim că firmei bulgare United Railways i s-a ridicat licența).
Mecanicul beat de la Toporu mai fusese concediat
Or, Iulică Măntescu spune că personalul feroviar trebuie sancționat dur, dar că vina este purtată în mare măsură și de compania care angajează.
Mecanicul sub influența alcoolului fusese dat afară de cel puțin două ori, o dată de la un operator privat, a doua oară de la unul de stat și cu toate acestea a fost angajat. Angajările unor persoane în pofida „cazierului” critic al acestora au loc din cauza lipsei de personal specializat de conducere a locomotivei.
Fără măsuri vom ajunge la accidente cu sute de oameni
Nu numai United Railways era în culpă, ci și cealaltă companie, crede Iulică Măntescu, lider al Federației Sindicale a Mecanicilor de Locomotivă. „Cealaltă locomotivă este și mai grav: mecanicul băut (s-a dovedit după cum a scris și aici Club Feroviar că al doilea mecanic nu era băut – n.red.) nu avea al doilea agent pe locomotivă care este prevăzu în ordin de ministru, în instrucție, aceasta spune clar că orice locomotivă care lucrează în tractarea trenurilor de marfă trebuia să fie, mecanic ajutor șef de tren sau alt personal care poate să facă funcția de șef de tren, ori asta nu spune nimeni, eu retrăgeam licența și celuilalt operator”, spune Iulică Măntescu.
„La locomotivă izolată nu ai nevoie de al doilea agent atâta timp cât utilizezi mecanic autorizat la conducere trenuri în sistem simplificat iar locomotiva are sistemele INDUSI și DSV în funcție. Așa a fost și cazul în momentul producerii accidentului. Compania a utilizat mecanic de locomotivă autorizat pentru conducere trenuri de Marfă în sistem simplificat. Iar locomotiva DA 1566 avea instalațiile de siguranță în funcție. Domnul Măntescu nu prea cunoaște reglementările”, spun reprezentanți ai unei companii de transport feroviar de mărfuri.
În 2019 Iulică Măntescu se declara împotriva conducerii în sistem simplificat (doar de către un mecanic). „Ordinul (privind aprobarea Normelor specifice pentru deservirea trenurilor de marfă de către un singur agent – mecanicul de locomotivă – n. r.) reprezintă un atentat la siguranţa circulaţiei, o altă mizerie a ministrului Şova (fostul ministru al Transporturilor Lucian Şova – n. r.) pe ultima sută de metri. La ora actuală, trenurile de marfă circulă în regim simplificat, în sensul că sunt doi agenţi: mecanicul, plus încă un alt agent, care poate fi mecanicul ajutor, un şef de tren sau un alt agent care poate îndeplini şi funcţia de şef de tren. După apariţia acestui ordin, fiecare operator decide şi poate să lase un singur om, adică numai mecanicul de locomotivă, iar noi nu suntem pregătiţi. Nu suntem pregătiţi din mai multe puncte de vedere: din punct de vedere al materialului rulant, care este foarte învechit, şi din punct de vedere al dotărilor nu am făcut nimic ca să putem lăsa un singur om pe locomotivă, în sensul că nu am venit cu instalaţii suplimentare care să suplinească al doilea om în cazul în care mecanicul devine inapt în conducerea trenului sau eu ştiu ce se întâmplă cu el să poată fi oprit trenul automat”, spunea Măntescu, potrivit Hotnews.ro.
Riscuri semnificative
Iulică Măntescu mai adaugă: „trebuie să spunem stop joc să înțelegem că ajunge cu perioada de tranziție, căci într-o zi vom avea accidente cu sute de oameni”.
„Instrucțiile noastre spun că trebuie controlat întâi de angajator, prin organele sale. Că nu are organe de control și că își diminuează cheltuielile neocupând anumite posturi obligatorii, e problema lui, a angajatorului”.
„Eu militez și voi spune clar stop-joc, ajunge cu perioada de tranziție. Cine nu respectă reglementările în vigoare să i se retragă certificatul unic de funcționare și să facă altă afacere”, spune Măntescu.
Nu în ultimul rând, instalațiile de siguranță ale locomotivei erau izolate, astfel de cazuri fiind relatate și altădată în presă și care, după cum se vede, nu au fost soluționate. Izolarea instalației îi permite mecanicului să nu fie depistat dacă depășește semnalul roșu și să scape astfel de cercetare disciplinară.
„Dacă firma lui lua măsuri, nu se ajungea aici… trebuie intensificate controalele și luate măsuri, la ora actuală, ca să maximizăm profiturile, se lucrează fără a se respecta reglementările în vigoare, li se permite mecanicilor să vină băuți la serviciu, li se permite să circule cu locomotiva izolată, să circule simplificat (fără a doua persoană alături – n.red.), sunt prea multe mizerii”, spune Măntescu. Compania avea obligația legală să verifice dacă mecanicul a efectuat verificări ale locomotivei înainte de plecare, spune liderul sindical.
El pledează pentru suspendarea activității companiei pe durata cercetărilor, dar și pentru un moratoriu temporar care să interzică angajările pensionarilor în funcții de siguranță la calea ferată cel puțin câțiva ani. Logica este aceea că unui pensionar nu îi va fi teamă că va fi concediat în cazul unor nereguli, căci are ca sursă de venit pensia, în timp ce un mecanic ce nu e pensionat va ține mai mult la slujba sa și îi va fi teamă să o piardă.
Iulică Măntescu mai acuză și o discriminare a autorităților statului în privința controalelor efectuate la operatori. Mai precis, el spune că personalul companiilor de stat este verificat, în timp ce cel al companiilor private nu e. „Când un mecanic al nostru de la stat a întrebat de ce nu e verificat și cel ce era în gară, de la un operator privat i s-a răspuns că acela nu e în programul de control. La CFR Marfă, în februarie, s-a oprit exploatarea a 115 locomotive, ați auzit dumneavostră să fi fost oprită exploatarea la vreo locomotivă privată?”, întreabă el retoric.