spot_img
marți, octombrie 4, 2022
spot_img

Mecanicii de locomotivă din Ungaria vor să facă grevă. Inflația mare roade din salariile mici

Cel mai mare sindicat din Ungaria care reprezintă mecanicii de tren a anunțat săptămâna trecută că vor suspenda munca pe termen nelimitat la începutul lunii martie dacă nu vor fi compensați pentru salariile reduse care au rămas în urmă din cauza inflației.

Ca urmare a protestelor anunțate, jumătate din trenurile de lungă distanță ar putea înceta să opreze. Potrivit angajatorului, respectiv compania națională de căi ferate de stat a Ungariei, inițiativa este ilegală. În urma recentei demonstrații a profesorilor din Ungaria, Uniunea Mecanicilor de Locomotivă (MOSZ) a decis miercurea trecută să inițieze o grevă pe termen nedeterminat pe 10 martie, după un conflict colectiv de muncă eșuat, neconcludent, cu compania națională de căi ferate de stat a Ungariei MÁV-START Zrt..

Greva va afecta și transportul feroviar de călători și marfă dacă până atunci nu se ajunge la un acord care să compenseze reducerea salariilor de anul trecut, a avertizat sindicatul într-un comunicat. „Aderarea la MOSZ nu acceptă ca reducerea câștigurilor reale, din cauza creșterii salariale zero la sută în 2021 și a inflației mari, să nu fie compensată. Uniunea Mecanicilor de Locomotiva face apel la conducerea MÁV-START Zrt. să înceapă fără întârziere negocierile și să convină asupra unui serviciu încă suficient în ceea ce privește greva transportului de pasageri”, a spus MOSZ.

MÁV: Un anunț de grevă iresponsabil, ilegal

MÁV-START ZRT. a reacționat luni. Compania de căi ferate consideră anunțul de grevă al Uniunii Mecanicilor de Locomotivă ca fiind nefondat, ilegal și iresponsabil și, prin urmare, a depus o acțiune de contestare la Tribunalul  Budapesta, care este în drept să decidă asupra legalității grevei. Compania consideră că amenințarea pe care o reprezintă greva este o incitare iresponsabilă și nu ține de nimic altceva decât de ambițiile individuale ale liderilor de sindicat care au inițiat-o.

MÁV-Start Zrt. a mai subliniat că societatea a respectat pe deplin acordul de salarizare pe trei ani încheiat cu sindicatele anul trecut. Unul din două trenuri de lungă distanță ar putea fi scos din funcțiune din cauza demonstrației conducătorilor de trenuri, a declarat Balázs Barsi, președintele MOSZ, pentru RTL News.

O treime din liniile suburbane din Budapesta și chiar mai multe trenuri în alte sectoare ar putea fi anulate din cauza grevei. Potrivit președintelui sindicatului, pe rețeaua feroviară care circulă de la Budapesta către marile orașe din Ungaria, care nu sunt considerate zone suburbane (…), va fi funcțional doar fiecare al doilea tren. „Cincizeci la suta din trafic trebuie să fie garantat în caz de grevă”, a adăugat Barsi.

Ultimele Articole