spot_img
duminică, decembrie 4, 2022
spot_img

Noi măsuri pentru limitarea răspândirii virusului la calea ferată, Metrorex și STB

Prefectura București a dispus, după o ședință care a avut loc sâmbătă, noi măsuri pentru limitarea răspândirii virusului la calea ferată, Metrorex și STB.

măsuri pentru limitarea răspândirii virusului

Instituția Prefectului – Municipiul București a informat că sâmbătă, 27 martie 2021, s-a desfășurat ședința extraordinară a Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, ce a avut ca temă prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 martie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Ținând cont de creșterea constantă a numărului de cazuri noi de infectare cu virusul SARS- CoV-2, fapt ce generează o presiune constantă asupra capacității de gestionare a autorităților publice locale organizate la nivelul Municipiului București și a sistemului sanitar, Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a constatat că la nivelul Capitalei rata de incidență cumulată la 14 zile, în data de 27.03.2021, ora 10.04 este de 6,88/1000 de locuitori. În consecință, începând de duminică, 28.03.2021, ora 00,00, intră în vigoare un set de măsuri pentru o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia sau la atingerea pragului de 7,5/1000 de locuitori.

Astfel, circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este interzisă în intervalul orar 22,00 – 5,00 în zilele de luni până joi, și în intervalul orar 20.00 – 05.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, cu condiția menținerii incidenței cumulată la cel mult 7,5/1000 de locuitori, cu următoarele excepţii:

  1. a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  2. b) deplasarea pentru asistență medicală, care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente sau pentru efectuarea vaccinului conform programării;
  3. c) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei.
  4. d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie;
  5. e) părăsirea domiciliului pentru protejarea vieții sau integrității fizice în cazul unui pericol grav și iminent, cu apelarea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă – 112.

Cu alte cuvinte, nu poți merge noaptea cu trenul decât cu un motiv justificat. De asemenea, dacă ai fost la schi la munte trebuie să fii atent ca trenul tău de întoarcere să ajungă în București înainte de ora 20,00.

Măsuri pentru limitarea răspândirii virusului la STB

măsuri pentru limitarea răspândirii virusului nod intermodal în Pasajul Victoriei
FOTO Asociația Metrou Ușor

Pe de altă parte, Societatea de Transport București va monitoriza permanent gradul de încărcare a mijloacelor de transport, în scopul diminuării aglomerației din vehicule și stații, mai ales la orele de vârf.

Se va respecta circuitul de urcare/coborâre în mijlocul de transport, accesul pasagerilor realizându-se prin ușa din față, iar coborârea pe ușa din spate. STB SA va informa călătorii cu privire la obligativitatea purtării corecte a măștii de protecție și a evitării consumului de produse alimentare în mijloacele de transport în comun, prin mijloace audio – video și prin afișare în mijloacele de transport în comun.

Măsuri pentru limitarea răspândirii virusului la Metrorex

controale la metrouLa rândul ei, Metrorex va informa și îndruma călătorii prin stațiile de sonorizare despre situațiile de aglomerare apărute și îi va informa asupra obligativității de a păstra distanțarea fizică și de a purta corect masca de protecție.

Cu toate acestea, Metrorex menține măsura de mărirea a intervalului de succedare între trenuri, așa cum a informat Club Feroviar încă de joi.

CITEȘTE și Cum suplinește Metrorex lipsa de mecanici: mărește timpul de așteptare la metrou

Se închid restaurantele din gări. Se poate consuma doar la terasă

Terasă la Gara Obor

De asemenea, s-a hotărât  interzicerea activității  cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și în interiorul altor spații publice închise care au acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin doi pereți, indiferent de faptul că sunt construcții cu caracter temporar sau permanent.

Sub incidența acestei prevederi intră și restaurantele din gările bucureștene, care vor putea servi clienții doar la terase. Și în acest caz, trebuie asigurată o distanţă de minimum doi metri între mese şi participarea a maximum șase persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară.

Este permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective. Cu alte cuvinte, vă puteți cumpăra mâncare, dar o veți consuma pe peron. (A.B.)

Ultimele Articole